La Vanguardia (Català)

Un defensor del Bages i el vi

RAMON ROQUETA ROQUETA (1925-2018) Empresari vitiviníco­la, exalcalde de Manresa

- RAMON FRANCÀS

El món del vi català va perdre ahir l’empresari Ramon Roqueta Roqueta, de 92 anys, un dels seus noms més il·lustres. Era membre d’una família que ja acumula una trentena de generacion­s dedicada al conreu de la vinya a Santa Maria d’Horta d’Avinyó. El seu avi, Ramon Roqueta Torrentó, i el seu pare, Valentí Roqueta Prat, van fundar el negoci familiar, del qual ell va ser el gran impulsor i n’era actualment president d’honor.

Els orígens d’aquesta família, però, es remunten al segle XII (1199), tot i que a la seva propietat familiar del Bages hi apareixen vestigis de la tasca viticultor­a ja en l’època romana. El Bages va ser, de 1860 a 1890, el gran centre productor de vi català i fins i tot hi ha qui defensa que el nom de Bages podria venir ja de Bacus, el déu romà del vi. Ara el grup Roqueta Origen ha volgut recuperar part d’aquell llegat dels anys d’abundor vitiviníco­la a la Catalunya central vinificant en tines de pedra seca recuperade­s del segle XIX, un impression­ant patrimoni històric situat a peu de vinya.

Ramon Roqueta va ser president de la patronal catalana dels vins entre 1999 i 2010 (Associació Vinícola Catalana), càrrec que ara ocupa el seu fill Valentí, i va ser un dels impulsors de la Denominaci­ó d’Origen Pla de Bages. Quan va ser rellevat, el juliol de 2010, com a president de la patronal per Miguel A. Torres, Ramon Roqueta va destacar que “la vinya és el punt més alt de la civilitzac­ió: troncs arrelats a la terra”. L’any 1993 va ser reconegut amb la medalla de l’Agricultur­a Catalana, el 1999 amb la medalla President Francesc Macià i el juliol del 2008 va rebre la medalla de la ciutat de Manresa.

Pimec Catalunya Central li va atorgar un reconeixem­ent al mèrit empresaria­l el 2006. El 2015 va recollir el seu darrer guardó, el premi Monvínic a la Trajectòri­a Personal en el Món del Vi, en el marc de la tercera edició dels premis Vinari. Aquest guardó va voler premiar la seva “implicació i trajectòri­a personal i empresaria­l en el món del vi”. També va ser alcalde de Manresa durant la transició, entre el 3 de novembre del 1975 i el 18 d’abril del 1979. Des de la seva família afirmen que va fer la transició política manresana “amb reconeguda eficàcia i general acceptació”. També va ser diputat provincial de Barcelona (de 1976 a 1979), president del Montepio de Conductors Sant Cristòfol de Manresa (1971-1975) i president de la Comissió Ciutadana del Milcentena­ri de Manresa.

El seu fill Valentí afirma que el seu pare “representa­va en gran mesura els valors del grup familiar, centrats en el treball, la humilitat i l’honestedat”. Afegeix que “són valors que han perviscut durant segles i que es mantenen intactes en la família”, i que “la nostra missió és extreure el millor de la vinya i del territori”. Valentí Roqueta destacava ahir en declaracio­ns a La Vanguardia que el seu pare li va transmetre, sobretot, “el valor i responsabi­litat de la paraula donada, i l’esperit de servei a la comunitat”. També manifesta que era “un amant de la naturalesa i de la seva terra, així com un gran amant del vi, un producte que va defensar no només perquè és bo, sinó també pel seu gran component cultural, econòmic i social”. El seu net Ramon Roqueta Segalés destacava ahir que el seu avi va ser “un home apassionat del món del vi”, i que no hi havia dia que no en begués. També li agradava conversar i llegir història, poesia i obres d’autors com Josep Maria de Sagarra.

El darrer adeu a Ramon Roqueta serà el funeral que se celebrarà a les dotze del migdia d’avui dimecres a la col·legiata basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa.

 ?? ARXIU ??
ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain