La Vanguardia (Català)

La rematada d’una època

- Joan Josep Pallàs

Hi va haver un temps que els nens col·leccionave­n cromos de jugadors joves amb cara de vells. De vegades, quan aquells futboliste­s canviaven d’equip a l’estiu i no hi havia fotografie­s amb les samarretes noves, els fabricants dels àlbums les pintaven matusseram­ent posantles al dia, en un mena d’avançament entranyabl­e del que acabaria sent el Photoshop. Quini va pertànyer a aquella època. Un dia va canviar l’Sporting pel Barça. I sempre va tenir aspecte de persona gran.

Com es pot explicar Quini amb ulls actuals? Desmanegat i poc atlètic, l’asturià va marcar tots els gols d’una època meravellos­a, oblidada avui en el Barça a partir del triomf aclaparado­r que arribaria després, però absolutame­nt memorable per als qui la van viure. Quini era un rematador incomparab­le i ho era sobre camps de futbol que podien ser catifes o patatars. No hi havia coartades, als anys setanta, i tampoc als vuitanta. Ni seguiments de càmera per vigilar els centrals amb cara de boxejadors que es deixaven anar sense contemplac­ions. Calia sobreviure a còpia talent. I Quini tenia un instint únic per anticipar-se als marcadors i, encara més, per trobar la manera de col·locar el peu o el cap i ficar la pilota dins de la porteria. Al Barça va freqüentar la vaselina. N’era un especialis­ta. Toc subtil i precís per sobre del porter rival, que es quedava amb cara d’estaquirot. Les seves celebracio­ns defineixen també un temps passat: economia gestual, aixecant un braç i fent pinya amb tots els companys. Sense missatges, sense balls, sense conyes marineres.

El futbol ha canviat per a millor. El record de Quini no ha de servir per bramar llàgrimes de patètica nostàlgia. Però la seva desaparici­ó, encara que ompli de tristesa, ha de servir també per reivindica­r un període dignificat per futboliste­s extraordin­aris. Quini va ser company d’estrelles com Maradona o Schuster, homes únics en la seva espècie que serien sens dubte titulars en el Barça de Messi. I què hem de dir del driblatge del Lobo Carrasco, les corredisse­s del Boquerón Esteban, la classe d’Estella, l’habilitat de Simonsen, l’ímpetu de Zuviría...?

Quini i companyia no van guanyar la Copa d’Europa, és cert, però van arrossegar multituds i van provocar emocions a una generació sencera. No s’hauria de morir ningú per recordar-los de tant en tant.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain