La Vanguardia (Català)

Si ens hem de connectar, que sigui ràpid

- Josep Maria Ganyet

Dies intensos de Mobile World Congress. Segueixo amb la meva campanya per una correcta traducció del nom de l’esdevenime­nt; no és Congrés de la Telefonia Mòbil sinó Congrés del Món Mòbil. Tot i així, i mentre no desaparegu­in del tot, els mòbils tenen prou protagonis­me al congrés.

Com ja és habitual, Samsung ha fet a Barcelona la presentaci­ó dels seus models estrella, el Galaxy S9 i el Galaxy S9 Plus, que obren tots els noticiaris, però que no han despertat grans passions. Els mòbils de darrera generació tenen una mica més de tot, però no prou per animar els usuaris de la generació anterior a renovar-los. Això, junt amb el fet que els consumidor­s allarguen cada cop més la vida útil de llurs mòbils –malgrat l’obsolescèn­cia programada–, ha fet que el quart trimestre de l’any les unitats de mòbils venudes caiguessin respecte al mateix període de l’any anterior: un 5,6% segons la consultora Gartner.

El Galaxy S9 amb la seva pantalla “infinita”, un truc de màrqueting per dir que la pantalla no té marc, segueix en aquest aspecte l’estel·la de l’iPhone X d’Apple. És la resposta que els fabricants han trobat a l’aparent paradoxa dels usuaris: volem pantalles més grans, però alhora mòbils petits. Més atrevit ha estat el fabricant xinès ZTE amb el seu Axon M, un mòbil amb pantalla doble plegable que aconseguei­x així multiplica­r per dos la superfície de pantalla. I per no avorrir-vos més amb el que és massa evident, acabo amb Nokia que ha tornat a tornar amb un mòbil retro, aquest cop amb el cinematogr­àfic Nokia 88110. És el que portaven els protagonis­tes de Matrix el 1999, aquell en què es responia lliscant la tapa i es penjava tancant-la. Vam perdre aquest petit plaer amb la digitalitz­ació de les interfície­s dels mòbils.

Però això és el passat, i el MWC va de futur, especialme­nt l’edició d’aquest any, que porta per lema “Creating a better future” (aquí no hi ha interpreta­cions possibles). I el futur és el 5G; els dos conceptes són per tot arreu al congrés. Però que ara va de debò m’ho ha fet pensar que finalment li hagin posat cognoms: Aicha Evans, cap d’estratègia d’Intel, anunciava diumenge des de la muntanya olímpica el projecte conjunt amb NTT DoComo i Toyota de fer dels Jocs Olímpics de Tokio del 2020 els primers jocs 5G. Si hi ha Japó pel mig sempre sona a futur. Però Tokio podria ser més a prop.

5GBarcelon­a és la iniciativa publicopri­vada que té com a objectiu liderar el desplegame­nt de la tecnologia 5G al món. 22 dels 37 projectes que la Comissió Europea ha finançat els darrers quatre anys per impulsar el desenvolup­ament d’aquesta tecnologia han anat a Catalunya. Ara la CE hi vol destinar 700 milions més en fons europeus, que invertits al nostre país podrien convertir l’àrea metropolit­ana de Barcelona en el laboratori metropolit­à 5G més gran del món. Si ens hem de connectar amb el món que sigui ràpid, que segur que llavors ens mirarà.

L’àrea metropolit­ana de Barcelona es podria convertir en el laboratori metropolit­à 5G més gran del món

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain