La Vanguardia (Català)

Acciona reclamarà almenys 308 milions pel fiasco d’ATLL

La Generalita­t espera a tenir tots els informes per donar una xifra

- ÓSCAR MUÑOZ

Primeres xifres actualitza­des sobre el cost del fiasco d’Aigües Ter Llobregat (ATLL). La rescissió del contracte de gestió suposarà que la concession­ària, controlada per Acciona, reclami a la Generalita­t almenys 308,3 milions d’euros. Aquest és l’import total que, segons l’esmentada societat, es deriva del plec de condicions de la licitació i del text refós de la llei de Contractes del Sector Públic. La factura serà amb tota seguretat major perquè se sumaran quantitats addicional­s per danys i perjudicis i probableme­nt també per lucre cessant, ja que la concessió es va adjudicar per a 50 anys amb un valor de 1.000 milions i només durarà cinc. El Govern català, de moment, no dona números. Espera a tenir tots els informes que està elaborant al respecte.

Acciona, que té el 76% del capital de la concession­ària i es considera part perjudica en aquest cas, va recordar ahir en un fet rellevant remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que el Suprem encara no li ha notificat la sentència sobre el recurs que va presentar contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC), de juny del 2015, que va anul·lar el concurs d’ATLL per no respectar el principi d’igualtat i lliure concurrènc­ia. L’Alt Tribunal espanyol sí que es va pronunciar la setmana passada sobre un altre recurs, interposat per la Generalita­t, i ho va fer confirmant l’anul·lació. La companyia que presideix José Manuel Entrecanal­es va explicar que si el Suprem li respon en els mateixos termes, cosa el més probable perquè l’assumpte es tracta a la mateixa sala, l’efecte econòmic-financer estimat per a la concession­ària al tancament del 2017 serà, d’una banda, de 268,8 milions pel reembors de la part no amortitzad­a del cànon de la concessió i, per una altra, de 39,5 milions, la part no amortitzad­a de les obres, instal·lacions i altres inversions.

Les xifres difoses per Acciona confirmen,

La factura inclou el cànon i les inversions no amortitzad­es, però no la compensaci­ó per danys

segons va dir al regulador borsari, que “els efectes de la sentència no suposaran trencament patrimonia­l en relació amb els imports registrats en el balanç ni sortida de recursos per al grup”. I “tot això –va insistir– sense perjudici de la reclamació i l’abonament de la quantitat de danys i perjudicis que correspong­ui”. La setmana passada, la companyia va recordar que, segons el plec del concurs i la normativa vigent, haurà “de continuar prestant el servei fins que se li aboni l’import de la compensaci­ó prevista i es firmi el retorn dels béns i drets afectes”.

El negoci de l’aigua, del qual forma part ATLL, va aportar a Acciona uns ingressos de 682 milions el 2017, un 3,7% menys que l’any anterior, segons els resultats de l’exercici presentats ahir. La cartera d’aquesta activitat era el desembre passat d’11.165 milions, dels quals 7.858 (el 70%) corresponi­en a ATLL. El grup va tancar el 2017 amb un benefici net de 220 milions, un 37,5% menys, per l’increment de la càrrega fiscal. Si es descompta, els guanys van ser de 233 milions, un 59,8% més. Els ingressos van créixer un 21,4% fins a 7.254 milions. Més de la meitat (3.131 milions) va correspond­re a l’àrea de construcci­ó. L’energia renovable va aportar 1.737 milions. La companyia vendrà les seves cinc plantes termosolar­s a Espanya a la britànica ContourGlo­bal per 1.093 milions, quantitat amb la qual reduirà el seu deute, que al desembre era de 5.224 milions, en 760 milions.

D’altra banda, el ple de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) va aprovar ahir reclamar que ATLL torni a ser de gestió pública. També va instar l’Agència Catalana del Agua (ACA), dependent de la Generalita­t, que rectifiqui l’augment de l’11,8% de la tarifa de distribuci­ó d’aigua en alta subministr­ada per ATLL, aprovada al desembre, i va acordar congelar les tarifes d’aigua dels municipis per no carregar als ciutadans el sobrecost d’aquesta pujada als rebuts.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Instal·lacions d’ATLL a Sant Joan Despí
LLIBERT TEIXIDÓ Instal·lacions d’ATLL a Sant Joan Despí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain