La Vanguardia (Català)

Bankia preveu repartir 2.500 milions als accioniste­s en tres anys

- CONCHI LAFRAYA

El nou pla estratègic de Bankia preveu repartir 2.500 milions en tres anys, més que el doble dels 1.160 milions abonats en els últims quatre anys. Fins ara, tot havia estat via dividend. Segons el seu president, José Ignacio Goirigolza­rri, s’arribarà a aquesta xifra a través de dos camins. D’una banda, s’apujarà al 45%-50% el percentatg­e de beneficis que es destinarà al pagament de dividend ordinari en efectiu. Per un altre, es reintegrar­à l’excés de capital sobre el 12% de solvència (CET fully loaded). No obstant això, està per definir si aquest excés de capital es pagarà amb dividends extraordin­aris any a any o sota una altra fórmula.

El banc, encara nacionalit­zat, preveu assolir un benefici net del voltant de 1.300 milions el 2020, el que suposa un 162% més si es calcula sobre els 505 milions guanyats l’any passat a l’incloure els ajustos realitzats en la fusió de BMN. L’entitat financera no va detallar la previsió de beneficis per a aquest exercici ni el pròxim. També treballa perquè la seva rendibilit­at arribi al 10,8% en tres anys i els seus actius morosos i adjudicats es redueixin a més de la meitat i quedin en uns 8.400 milions, davant els 17.200 milions que suma la cartera actual de Bankia amb la de BMN.

Per arribar a aquestes xifres, Bankia pretén sumar 400.000 clients nous, reduir costos i rebaixar la taxa de morositat al 4%, entre altres mesures.

“El nostre objectiu en tres anys és convertir-nos en el millor banc d’Espanya”, va assegurar Goirigolza­rri, que va afegir que no té intenció de protagonit­zar compres ni dins ni fora d’Espanya. En aquest sentit, va puntualitz­ar: “Estem centrats en la integració de BMN”.

Preguntat sobre si és bon moment perquè el FROB, que posseeix quelcom més del 60% del capital, vengui, el número u de l’entitat va assegurar que sí, ja que “hi ha gana inversora entre els inversors”. De fet, aquests dies la cúpula de Bankia ha fet un road show per explicar a possibles inversors el nou full de ruta de l’entitat. Fins ara, el FROB ha venut un 14,5% en dos paquets.

Goirigolza­rri va posar èmfasi en què el seu equip “treballa i s’hi està deixant la pell” per tornar els ajuts de fins a 22.000 milions. També va destacar que treballen amb l’escenari que l’entitat estigui privatitza­da abans del 31 de desembre del 2019. No obstant això, va deixar molt clar que aquell paper correspon als propietari­s.

Respecte al canvi de ministre d’Economia, després de la marxa de Luis de Guindos a la vicepresid­ència del BCE, Goirigolza­rri va ressaltar que mantindrà la relació cordial amb el Govern i espera poder continuar treballant “sense ingerèncie­s polítiques”.

Malgrat que aspira a continuar fent banca comercial, el president té clar que el futur passa per la multicanal­itat. Compten amb 500 gestors, xifra que espera elevar fins als 750. També implantarà una nova estratègia d’aliances amb altres companyies, com amb Apple, per establir noves plataforme­s de digitalitz­ació. O la creació d’un hub de pagaments amb altres socis. Entre el 2018 i el 2020 invertirà 1.000 milions en tecnologia, des dels 750 milions que havia dedicat fins ara a aquest concepte. El seu objectiu és arribar als 2 milions de clients digitals i que el 35% de les seves vendes es realitzi fora de l’oficina.

“És bon moment per a la venda d’un altre paquet perquè hi ha gana inversora”, assegura el president

 ?? JUAN CARLOS HIDALGO / EFE ?? José Ignacio Goirigolza­rri
JUAN CARLOS HIDALGO / EFE José Ignacio Goirigolza­rri

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain