La Vanguardia (Català)

El Parlament Europeu aprova la candidatur­a de Guindos al BCE

Weidmann, del Bundesbank, diu que “ha après a apreciar-lo com a persona”

- JAUME MASDEU

Prova superada. I amb aprovat alt. Tal com s’esperava, la Comissió d’Economia i Assumptes Monetaris del Parlament Europeu va donar llum verda al nomenament del ministre espanyol d’Economia, Luis de Guindos, per a la vicepresid­ència del Banc Central Europeu. El candidat va aconseguir 27 vots a favor, per 14 en contra i 13 abstencion­s. Van ser la majoria de diputats populars, liberals i conservado­rs i reformiste­s que li va donar suport, mentre que el no va venir de les files dels Verds i l’Esquerra Unitària. Els socialiste­s, al final, després de diversos vaivens, es van apuntar a l’abstencion­isme. “Abstenció crítica” va ser la frase amb què van justificar la seva posició.

Es va confirmar doncs el resultat previst. El to suau de la majoria de les intervenci­ons en l’audició parlamentà­ria de dilluns ja presagiava aquest desenllaç. Les crítiques ferotges només li van arribar des dels Verds i l’Esquerra Unitària, els únics que es van mantenir en el no a Guindos fins al final. La resta dels diputats es va centrar en temes tècnics o li va demanar sense cap agressivit­at que defensés la seva independèn­cia.

En la seva resolució, els diputats van fer constar la disconform­itat amb el mètode que se segueix per elegir els membres del BCE i van reclamar començar negociacio­ns amb el Consell per modificar-lo. Els eurodiputa­ts van expressar les seves reserves sobre el procés de selecció, l’equilibri de gènere, el calendari del nomenament i la independèn­cia política. Bàsicament, estan queixosos que els estats membres no han seguit en absolut les seves recomanaci­ons i voldrien més protagonis­me.

És el que pot passar quan la resolució del Parlament és necessària, però no vinculant. A partir d’ara, el ple del Parlament es pronunciar­à en la segona quinzena del març sobre la candidatur­a de Guindos i els caps d’Estat i de govern l’elegiran formalment els 22 i 23 de març. Són els que tenen l’última paraula, i tot sembla més que decidit.

Per cert, que Guindos va rebre ahir un suport explícit procedent d’Alemanya. I d’algú important. Ni més ni menys que el de Jens Weidmann, president del Bundesbank, i principal favorit en la cursa per succeir Mario Draghi en la presidènci­a del BCE el 2019. Weidmann, amb reputació de falcó, va dir que “des d’un punt de vista personal, puc dir que he coincidit amb el senyor Guindos com a ministre d’Economia en repetides ocasions i he après a apreciar-lo com a persona”. Luis de Guindos sempre ha negat que el vot favorable que va rebre de Berlín vingués condiciona­t per un pacte per a un suport posterior d’Espanya a Weidmann per a la presidènci­a.

 ?? STEPHANIE LECOCQ / EFE ?? Luis de Guindos
STEPHANIE LECOCQ / EFE Luis de Guindos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain