La Vanguardia (Català)

usMima encara la fase 3

El dispositiu Mowoot comença a comerciali­tzar-se a la UE i els EUA

- ROSA SALVADOR

UsMima va néixer el 2014, quan quatre profession­als de la salut, l’enginyeria, l’economia i el disseny que van participar en el màster en biodisseny d-Health impulsat per Biocat van decidir convertir el seu projecte en empresa: dissenyar un dispositiu mèdic capaç de mecanitzar el massatge que realitzen els fisioterap­eutes per tractar les persones que pateixen restrenyim­ent crònic.

“L’equip del màster ens va posar en el mateix grup i ens va enviar a fer una immersió clínica a l’Institut Guttmann, a analitzar les necessitat­s dels pacients i buscar solucions de les quals pogués néixer una empresa”, assenyala Immaculada Herrero, cofundador­a i responsabl­e d’estudis i avaluació clínica de l’empresa.

Acabat el màster, Markus Wilhelms, com conseller delegat; Marc Benet; Àngel Calzada, i ella mateixa, investigad­ora de l’Idibell, van decidir passar a la pràctica i crear l’empresa, que al cap de pocs mesos va guanyar el premi Bioemprene­dor XXI, va obrir el capital a nous accioniste­s, com Montecarlo Capital, i va captar 1 milio d’euros de subvencion­s de l’Estat i la Unió Europea.

“Amb l’aportació inicial vam llançar al mercat el nostre primer dispositiu”, el cinturó Mowoot, el 2017, i van aconseguir la certificac­ió de la Unió Europea com a dispositiu mèdic de classe IIa, que en garanteix la seguretat i efectivita­t. Recentment, amb un préstec d’1,2 milions que els va atorgar la UE, en el programa d’innovació per a pimes Horizonte 2020, han iniciat estudis clínics a Escòcia i a Terrassa, i han llançat al mercat la segona versió del seu dispositiu, més manejable i més lleugera.

Ara, assenyala Herrero, la firma posa l’accent en internacio­nalitzar-se. “Ja tenim distribuïd­or per a Alemanya, Àustria i Suïssa, i estem negociant per entrar a Holanda i el Regne Unit”, explica. La firma, a més, està pendent del permís de les autoritats sanitàries dels Estats Units (FDA) per comerciali­tzar el Mowoot en aquell país, inicialmen­t com a ús compassiu en espera de tenir totes les autoritzac­ions.

usMima està preparant ara una segona ronda, d’uns dos milions d’euros, assenyala el conseller delegat, Markus Wilhelms. “Estem negociant amb fons i family

offices. Volem millorar el dispositiu, perquè es connecti amb telèfons i tauletes, i invertir a crear una xarxa de distribuci­ó que impulsi les vendes”: la firma ha venut 200 unitats del seu dispositiu inicial i amb els nous distribuïd­ors preveu assolir vendre almenys 1.000 unitats aquest any del seu nou model. “El mercat potencial és immens: és l’única solució fisiològic­a al restrenyim­ent, una patologia molt dura en lesionats medul·lars, pacients d’esclerosi múltiple i parkinson, que afecta a més al 15% de la població, sense que en sapiguem el motiu”, assenyala Wilhelms.

La firma negocia l’entrada de fons que aportin 2 milions d’euros per impulsar la xarxa comercial

 ?? XAVIER CERVERA ?? Angel Calzada, Imma Herrero, Markus Wilhelms, Marc Benet, Anna Román i Imma Troya
XAVIER CERVERA Angel Calzada, Imma Herrero, Markus Wilhelms, Marc Benet, Anna Román i Imma Troya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain