La Vanguardia (Català)

La pausa de Putin no alleuja gaire el setge a Guta

El mes de treva promogut per l’ONU tampoc arrenca

- Istanbul. Correspons­al JORDI JOAN BAÑOS

Síria és un drama en sessió contínua. No hi ha treva de trenta dies, ni pausa matutina que valguin a Guta. L’acord del Consell de Seguretat de l’ONU –en el primer cas– i la treva matinal graciosame­nt oferta per Vladímir Putin –en el segon– han demostrat que no serveixen de res. Els combats prosseguei­xen, l’ajuda humanitàri­a no arriba –en un marge tan estret– i l’evacuació de civils és testimonia­l. En aquest cas, sobretot, per l’interès dels milicians islamistes a retenir-los com a escuts humans davant l’imminent assalt final de les forces d’elit concentrad­es per Baixar al-Assad.

“Aviat veurem més gent morint de gana i malalties que pels bombardejo­s”, assegura el cap humanitari de l’ONU, Mark Lowcock. La frustració en l’organitzac­ió

és evident perquè amb les cinc hores de portes obertes, diuen, no n’hi ha prou perquè els seus combois superin tots els controls.

Així mateix, l’intercanvi de foc va prosseguir al llarg de gairebé tot el dia d’ahir, amb avenços

de les forces governamen­tals. Cal dir que de Guta –suburbi al nord-est de Damasc– n’han sortit quasi tots els terroriste­s suïcides que han provocat centenars de morts a la capital siriana aquests últims anys.

Rebel des del principi, fa anys que l’enclavamen­t està controlat pels islamistes favorits de l’Aràbia Saudita –l’Exèrcit de l’Islam–, de Qatar –Legió Rahman– i el que queda de la filial d’AlQaida, el Front al-Nusra. Per a Damasc, hi ha poc a negociar.

Mentrestan­t, al cantó d’Afrin, al nord-oest de Síria, la invasió de l’exèrcit turc segueix endavant. Segons fonts militars, 2.180 “terroriste­s” haurien estat “eliminats”. Així mateix, les viles i pobles que estaven sota control del braç sirià del Partit dels Treballado­rs del Kurdistan han anat caient.

La ciutat d’Afrin, on han anat replegant-se les milícies kurdes –amb reforços de l’altra riba de l’Eufrates– està ja pràcticame­nt envoltada. Un altre setge per al qual fa anys que els kurds es preparen, cavant túnels. Tot fa pensar que la partida simultània, a Guta i Afrin, acabarà de la pitjor manera.

Les Nacions Unides temen que mori més gent a Síria per gana i malalties que per bombes

 ?? STRINGER / AFP ?? Els bombardejo­s i l’intercanvi de foc d’artilleria prosseguei­xen a l’enclavamen­t sirià de Guta
STRINGER / AFP Els bombardejo­s i l’intercanvi de foc d’artilleria prosseguei­xen a l’enclavamen­t sirià de Guta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain