La Vanguardia (Català)

El so de la ‘campana de Hitler’

Un petit Ajuntament d’Alemanya vota mantenir a l’església un bronze de l’època nazi

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

La campana de bronze de 240 quilos presenta, precisamen­t gravats en alt relleu, una esvàstica i la llegenda Alles fuer’s Vaterland. Adolf

Hitler (Tot per la pàtria. Adolf Hitler), i penja al campanar de l’església luterana de Sankt Jakob, en un poblet del land occidental de Renània-Palatinat. Oblidada de tots, la campana va ressonar durant decennis a Herxheim am Berg fins que, el juny de l’any passat, una antiga organista de l’església va plantejar públicamen­t el dilema històrico-religiós que implicava aquest metall i que, després de mesos de debat, va culminar abans-d’ahir amb una votació a l’Ajuntament.

Substituir la campana, o deixar-la al seu lloc? De deixar-la allà, mantenir-la en silenci –com ha estat el cas des de la denúncia de l’organista–, o permetre-li tornar a repicar? Es tracta d’un bé històric que cal protegir? Hi hauria el risc que, amb l’enrenou mediàtic, comencessi­n a aparèixer neonazis a Herxheim?

Dilluns a la nit, amb un informe tècnic a la mà, el ple municipal d’aquest poble de 750 habitants va decidir en votació mantenir al seu lloc la ja coneguda a tot Alemanya com a campana de

Hitler, i també deixar-la sonar. “La comunitat necessita claredat per saber en quina direcció volem anar”, havia dit l’alcalde, l’independen­t Georg Welker, en iniciar la sessió, segons va informar la premsa alemanya. L’alcalde, de 71 anys, va recomanar al ple votar per la seva permanènci­a, com “un al·licient per a la reconcilia­ció, i un memorial contra la violència i la injustícia”. Hi va haver 10 vots a favor i 3 en contra. A més, s’instal·larà una placa informativ­a sobre l’assumpte a l’exterior de l’església, que té tres campanes en total.

La campana en qüestió va ser instal·lada a l’església de Sankt Jakob al 1934, amb Hitler ja en el poder, amb dos bronzes més. Amb la seva creu gammada, havia de servir com a campana d’avisos en cas d’incendi, i quan va esclatar la Segona Guerra Mundial, per alertar de bombardejo­s aliats. El 1942 les altres dues campanes van ser foses, i el 1951, després que s’instal·lessin les dues substitute­s actuals, la campana de Hitler va continuar sonant amb elles. Quan al juny del 2017, l’exorganist­a de l’església, Sigrid Peters, de 73 anys, en va denunciar l’existència i va apel·lar que fos despenjada, alguns feligresos es van alarmar en descobrir que s’havien casat, o havien batejat als seus fills, sota el so de la campana de Hitler .La parròquia de Sankt Jakob optava per conservar-la, però davant el debat, va plantejar desfer-se’n de la manera més convenient. Llavors, l’Església luterana de Renània-Palatinat es va oferir a pagar el cost de reemplaçar-la, que va ser xifrat en 50.500 euros.

Ja en aquell moment, el llavors alcalde, Ronald Becker, era partidari de mantenir-la al lloc, amb l’argument de no esborrar aquesta part de la història de la localitat. Becker va anar a la televisió ARD a explicar-se, però va desencaden­ar controvèrs­ia al dir que, si bé Hitler va ser culpable d’atrocitats, “també hi va haver coses que ell va introduir que utilitzem encara avui”. Al setembre, va dimitir.

Dilluns passat, en el freqüentat ple municipal de Herxheim am Berg, el nou alcalde Georg Welker va presentar l’informe de l’experta en campanes Birgit Müller, encarregat per l’Ajuntament. Segons l’informe, la campana és “un monument acústic” i “rebutjar aquesta campana en el dipòsit d’un museu, per treure-la només en cas d’exposicion­s especials, equival a fugir d’una cultura de la memòria lúcida i raonable”. Llimar del bronze l’esvàstica i la frase es descarta ja que podria alterar la sonoritat.

El president del Consell Central dels Jueus a Alemanya, Josef Schuster, es va declarar atònit. “És per a mi un misteri com una campana eclesial, dedicada a un dels criminals més grans de la història, pot ser compatible amb la cristianda­t”, va dir en un comunicat. L’alcalde Welker veu preferible que la campana quedi oculta al campanar al fet que “es pengi en algun museu on qualsevol podria fer-se una selfie”. Ahir a última hora hi va haver un gir inesperat. Segons el diari regional Die Rheinpfalz, la votació de dilluns no és vàlida perquè hi va haver un error en el procedimen­t, així que es repetirà el 12 de març. Però no s’espera que els regidors canviïn de parer.

Un informe tècnic veu “cultura de la memòria lúcida i raonable” a protegir la campana

 ?? UWE ANSPACH / AP ?? Autoritzad­a a repicar. La campana a Herxheim am Berg, amb l’esvàstica i la inscripció hitleriana. A baix, l’església
luterana de Sankt Jakob
UWE ANSPACH / AP Autoritzad­a a repicar. La campana a Herxheim am Berg, amb l’esvàstica i la inscripció hitleriana. A baix, l’església luterana de Sankt Jakob
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain