La Vanguardia (Català)

El TC també barrarà el pas a la investidur­a de Sànchez

El recurs contra Puigdemont condiciona­rà altres plans d’investidur­a

- Madrid

El Tribunal Constituci­onal (TC) barrarà definitiva­ment el pas la setmana que ve a les hipotètiqu­es investidur­es de Carles Puigdemont o de Jordi Sànchez al Parlament. Ho farà quan admeti a tràmit el recurs interposat pel Govern espanyol contra la proposta presentada al seu dia a favor de l’expresiden­t de la Generalita­t, actualment a Brussel·les.

La resolució del Constituci­onal es referirà exclusivam­ent a Puigdemont, però constituir­à un precedent aplicable a Sànchez, en la mesura que en la seva situació actual, com a pres preventiu, tampoc no podria anar al Parlament per defensar la seva candidatur­a. El TC, al seu torn, ja va deixar molt clar en les mesures cautelars que va aprovar el gener passat que no hi ha legalment una investidur­a telemàtica ni plantejada per delegació. L’única circumstàn­cia que podria fer variar aquestes previsions és que Puigdemont hagi renunciat a la seva candidatur­a quan el TC es reuneixi dimarts vinent. En aquest cas, el Constituci­onal podria considerar resolt el problema, per pèrdua d’objecte del recurs. Però els criteris aplicats en les cautelars quan es va presentar la candidatur­a de Puigdemont continuari­en vigents.

En tot cas, a l’ordre del dia del pròxim ple –que tindrà lloc entre dimarts i dijous de la setmana que ve– hi figura la discussió de l’admissió a tràmit del recurs que va presentar el Govern del PP contra el ple convocat per debatre la investidur­a de Puigdemont. Al gener, el TC només va dictar mesures cautelars per impedir aquella sessió parlamentà­ria, però no va donar el recurs per admès a tràmit.

De moment el Constituci­onal no va assumir l’afer per dues raons. En primer lloc, perquè el Consell d’Estat havia informat en contra de la impugnació, per prematura. I en segon terme, perquè els diputats de JxCat van demanar de formular al·legacions i ser escoltats. El TC ho va acceptar, sobretot perquè els parlamenta­ris esmentats no poguessin utilitzar després en una eventual iniciativa davant la justícia europea el motiu que no s’havien escoltat els seus arguments.

Ara, una vegada rebudes i examinades les al·legacions de les parts d’aquest procés, el TC es disposa a admetre el recurs a tràmit, cosa que suposarà la immediata suspensió de la decisió impugnada. D’aquesta manera, el que abans estava prohibit per via de mesures cautelars, ara quedarà vedat en virtut d’aquesta suspensió, prevista a la Constituci­ó per als recursos de l’Executiu central contra disposicio­ns de les comunitats autònomes.

A partir de l’admissió a tràmit, el Constituci­onal disposa d’un termi-

Si l’expresiden­t es retirés, el recurs podria decaure, però continuari­a vetada tota investidur­a a distància

Les possibilit­ats que Llarena permeti a l’expresiden­t de l’ANC d’anar a la Cambra són remotes

ni inicial de cinc mesos per dictar sentència sobre el fons de la qüestió. Però aquest termini és ampliable per un altre d’igual. El TC no correrà per pronunciar-se sobre el fons. Un cop aturada en sec la candidatur­a de Puigdemont –i de retruc la de Sànchez–, ja no hi haurà presses.

Eliminada l’opció de l’expresiden­t, les possibilit­ats de Jordi Sànchez depenen del fet que obtingués permís del jutge encarregat del cas 1-O al Tribunal Suprem (TS), Pablo Llarena, per sortir de presó i defensar la seva candidatur­a. I aquestes possibilit­ats són molt escasses, per no dir que són més que nul·les. Sànchez ja va plantejar tant la petició de sortir de la presó per participar en la campanya electoral com per assistir després al ple constituti­u del Parlament. I el magistrat Llarena sempre ha considerat que ha de continuar en presó preventiva, perquè considera que persisteix­en els riscos de reiteració delictiva.

Al Suprem, d’altra banda, ningú no assumeix la hipòtesi d’un candidat a la presidènci­a de la Generalita­t que arribi al Parlament sota custòdia policial, emmanillat, i que en surti de la mateixa manera, en conducció ordinària altre cop a presó, després d’haver estat investit. Sobre això, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va rebutjar ahir la possibilit­at que Sànchez sigui proposat com a candidat a la investidur­a, i va argumentar que qui se sotmeti a aquest debat ha de tenir la “possibilit­at jurídica i material d’exercir”.

Com a tercera opció, quedaria la possibilit­at de proposar Jordi Turull, que a diferència dels anteriors sí que tindria un camí més clar. En primer lloc, perquè està en llibertat. Per tant, podria anar al Parlament. S’ha invocat l’article 384 bis de la llei d’Enjudiciam­ent Criminal, que preveu la suspensió dels processats per rebel·lió. Però aquest precepte exigeix també que s’hagi decretat per a ells presó incondicio­nal. I no és el cas. Turull, tot i això, probableme­nt haurà de comparèixe­r a judici, i si fos condemnat seria inhabilita­t. Però perquè això pogués arribar a passar encara falten molts mesos, i per tant no condiciona­ria ara la seva eventual investidur­a.

 ??  ?? Jordi Sànchez i Jordi Cuixart el 16 d’octubre passat quan van anar a l’Audiència Nacional
Jordi Sànchez i Jordi Cuixart el 16 d’octubre passat quan van anar a l’Audiència Nacional
 ?? DANI DUCH / ARXIU ??
DANI DUCH / ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain