La Vanguardia (Català)

Viatge a l’origen del cosmos

- JORDI MIRALDA-ESCUDÉ, investigad­or Icrea a l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universita­t de Barcelona Jordi Miralda-Escudé

Quan l’univers va néixer en el gran esclat original, tota la matèria que ara existeix en forma de planetes, estrelles, pols i núvols de gas estava repartida a través de l’espai de manera gairebé uniforme. La matèria contenia únicament els dos primers àtoms de la taula periòdica dels elements, és a dir, hidrogen i heli. Tots els altres elements, més pesats, es van sintetitza­r més tard a l’interior de les estrelles una vegada es van començar a formar. L’univers, en aquella època primerenca, contenia un sol tipus de radiació o llum, la radiació còsmica de fons, que estava en equilibri amb la matèria a una temperatur­a i una brillantor uniforme en totes direccions: era com viure al mig d’una espessa boirina permanent.

Malgrat que els nuclis d’hidrogen i heli ja existien des dels primers minuts de l’univers, els àtoms es van formar per primera vegada quan l’univers tenia 300.000 anys i la temperatur­a era d’uns 3.000 graus. A aquesta temperatur­a, els electrons s’havien refredat prou per combinar-se amb protons i formar hidrogen, en l’anomenada època de recombinac­ió. La matèria va fer una transició d’un plasma, compost de partícules carregades, a un medi atòmic. Un nom més adequat seria època de combinació, ja que les partícules carregades es van combinar per primera vegada en àtoms, però per raons històrique­s el procés de combinació de partícules carregades per formar àtoms es diu recombinac­ió. Al mateix temps, l’univers es va tornar transparen­t a la seva pròpia radiació perquè els fotons van deixar de ser dispersats per partícules carregades. Avui dia podem veure la radiació còsmica de fons tal com va ser alliberada del plasma a l’època de recombinac­ió.

Tot i això, sabem que en el moment actual la matèria intergalàc­tica difusa (és a dir, la matèria que queda al vast espai entre les galàxies) està completame­nt ionitzada –és a dir, formada per partícules lliures amb càrrega elèctrica–. Ho sabem a partir de les observacio­ns dels espectres dels quàsars (i altres fonts lluminoses) molt antics i llunyans, que mostren l’absorció per part de l’hidrogen intergalàc­tic.

Si l’hidrogen atòmic present en la línia de visió d’un quàsar fos elèctricam­ent neutre, tota la llum del quàsar quedaria completame­nt bloquejada. Tot i això, observem que no tota la llum està bloquejada, cosa que significa que la quantitat d’hidrogen neutre és molt petita, i que la major part de l’hidrogen està ionitzat.

Per tant, des de l’època de la recombinac­ió va haver d’existir una altra època de reionitzac­ió, en què la matèria va ser ionitzada de nou. Creiem que aquest procés de reionitzac­ió va tenir lloc quan les fluctuacio­ns de densitat de l’univers van créixer prou per donar lloc a objectes col·lapsats per la gravetat, que van ser les primeres galàxies.

La teoria que explica l’estructura a gran escala de galàxies i cúmuls de galàxies a l’univers és la teoria de la matèria fosca freda, que prediu que els primers objectes en què el gas va poder refredar-se tenien masses equivalent­s a un milió de vegades la massa del Sol, i van començar a formar les primeres estrelles quan l’univers tenia uns 200 milions d’anys.

Es creu que al centre d’aquestes primeres galàxies van néixer estrelles molt massives i extremamen­t calentes que emetien ingents quantitats de fotons ionitzants. Van ser elles les que van iniciar la reionitzac­ió de l’univers. Més endavant, van continuar formant-se galàxies més massives. El refredamen­t més eficient del gas en objectes més massius va donar lloc a la fragmentac­ió en núvols petits i a la formació de galàxies de disc amb moltes estrelles, com la Via Làctia, que conté cent mil milions d’estrelles, entre les quals el Sol.

Al centre d’aquestes primeres galàxies van néixer estrelles molt massives i extremamen­t calentes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain