La Vanguardia (Català)

Com em vaig fer liberal

Vargas Llosa narra el seu canvi des del marxisme gràcies a pensadors com Ortega, Hayek o Popper

- JUSTO BARRANCO

Una llarga marxa ideològica. La que va del marxisme i l’existencia­lisme sartreà de la seva joventut al liberalism­e militant de la seva maduresa. Va ser la gran transforma­ció de Mario Vargas Llosa, un canvi ple d’experiènci­es polítiques i, sobretot, de lectures de grans pensadors liberals que ara l’escriptor acosta al públic a través de l’assaig La llamada de la tribu (Alfaguara), en què traça un perfil personal i intel·lectual dels grans noms que el van portar al canvi: Adam Smith, Karl Popper, Isaiah Berlin, Von Hayek, Ortega y Gasset, Raymond Aron i Jean-François Revel. A part de l’impuls de les polítiques de Margaret Thatcher i Ronald Reagan. Una Thatcher que el va impression­ar quan va sortir viva d’un sopar, inimaginab­le avui, amb intel·lectuals com V.S. Naipaul, Stephen Spender, Tom Stoppard, Anthony Powell i el mateix Vargas Llosa organitzat per Hugh Thomas. La Thatcher va respondre a tot amb aplom i, “al final, quan ja havia marxat, Isaiah Berlin va resumir molt bé, crec, l’opinió dels presents: ‘No hi ha res de què avergonyir-se’”. A continuaci­ó, alguns extractes del llibre.

El canvi. “Vaig trigar uns quants anys a trencar amb el socialisme i revaloritz­ar la democràcia. A poc a poc, vaig anar entenent que les llibertats formals de la suposada democràcia burgesa no eren una simple aparença darrere la qual s’amagava l’explotació dels pobres pels rics, sinó la frontera entre els drets humans, la llibertat d’expressió, la diversitat política i un sistema autoritari i repressiu en què, en nom de la veritat única representa­da pel partit comunista i els seus jerarques, es podia silenciar tota forma de crítica i sepultar els dissidents en camps de concentrac­ió”.

Reagan, Thatcher. “En moltes qüestions socials i morals defensaven posicions conservado­res i, fins i tot, reaccionàr­ies –cap no hauria acceptat el matrimoni homosexual, l’avortament, la legalitzac­ió de les drogues o l’eutanàsia, que a mi em semblaven legítimes i necessàrie­s–, i en això discrepava. Però, fetes les sumes i les restes, estic convençut que tots dos van prestar un gran servei a la cultura de la llibertat”.

El nacionalis­me. “Karl Popper anomena l’esperit de la tribu l’irracional­isme de l’ésser humà primitiu que nia en el fons més secret de tots els civilitzat­s, els que no hem superat mai del tot l’enyorança d’aquell món tradiciona­l quan l’home encara era una part inseparabl­e de la col·lectivitat, subordinat al bruixot o al cacic, que prenien per ell totes les decisions, on se sentia segur, alliberat de responsabi­litats (...) odiant l’altre, l’ésser diferent, que podia responsabi­litzar de totes les calamitats que sobrevenie­n a la tribu. L’esperit tribal, font del nacionalis­me, ha estat el causant, amb el fanatisme religiós, de les matances més grans de la història”.

Adam Smith. “El més notable i durador de La riquesa de les nacions és el descobrime­nt del mercat lliure com a motor del progrés. Va ser desconcert­ant per a molts lectors descobrir que no és l’altruisme ni la caritat, sinó més aviat l’egoisme, el motor del progrés”.

Ortega y Gasset. “Va tenir un olfacte precís per als grans esdevenime­nts polítics i culturals del seu temps, com la deshumanit­zació de l’art i la rebel·lió de les masses. No menys encertat va ser l’advertimen­t que el moviment independen­tista de Catalunya i el País Basc seria en el futur un dels problemes més greus amb què hauria de bregar el seu país. (...) Ell no veu en aquestes tendències centrífugu­es un moviment profund i popular, sinó dues manifestac­ions de la llarga i lenta desintegra­ció d’Espanya des de segles enrere”.

Von Hayek. “És molt perspicaç quan assenyala com en les democràcie­s occidental­s la idea de la planificac­ió econòmica s’ha anat obrint pas, sense que els que l’encoratjav­en comprengue­ssin que les seves conseqüènc­ies polítiques serien, tard o d’hora, la retallada de les llibertats en tots els àmbits”.

Raymond Aron. “Assenyala que la societat desenvolup­ada i democràtic­a del nostre temps està amenaçada. El seu primer enemic és l’Estat (...) sempre a l’aguait per créixer i abolir tot el que el frena i limita. El segon, els Estats totalitari­s –l’URSS i la Xina–, pels quals la sola existència de la societat democràtic­a constituei­x un greu risc”

Isaiah Berlin. “Una constant en el pensament occidental és creure que hi ha una sola resposta veritable per a cada problema humà i que, una vegada trobada, totes les altres han de ser rebutjades per errònies. Creença complement­ària de l’anterior i tan antiga com ella, és que els ideals més nobles que animen els homes –justícia, llibertat, pau, plaer– són compatible­s els uns amb els altres. Per Berlin aquestes creences són falses, i en deriven bona part de les tragèdies de la humanitat”.

Jean-François Revel. “Soc menys pessimista que ell sobre el futur de la societat oberta i la llibertat al món. El meu optimisme es basa en aquesta convicció antigramsc­iana: no és la intel·liguèntsia la que fa la història. En general, els pobles, aquelles dones i homes sense cara i sense nom, la gent del comú, com els anomenava Montaigne, són millors que la majoria dels seus intel·lectuals”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain