La Vanguardia (Català)

Eurecat porta al congrés solucions per a la salut

L’electrocar­diògraf portàtil més petit del món i un sensor de control permanent de la temperatur­a, sensors de butxaca

- FRANCESC BRACERO

Si mai us han fet un cardiogram­a, ja sabeu que és una experiènci­a poc traumàtica, però que tampoc no és agradable. Una sèrie de ventoses pel cos registren en uns quants minuts una sèrie de dades que s’imprimeixe­n en un gràfic que el metge pot analitzar per detectar possibles anomalies en el funcioname­nt del cor. Malgrat que el sistema funciona, és poc portable.

El Centre Tecnològic de Catalunya, Eurecat, ha presentat en aquesta edició del Mobile World Congress (MWC) iCardio, l’electrocar­diògraf profession­al més petit del món, desenvolup­at amb l’empresa TeleHealth Devices, que permet portar aquest sistema de diagnòstic a qualsevol lloc del món.

El dispositiu és una petita X de plàstic que cap al palmell de la mà amb quatre elèctrodes distribuït­s a les puntes de les aspes. La realitzaci­ó de l’electrocar­diograma és molt ràpida i senzilla. Només s’ha de connectar l’aparell i obrir una app –iOS i Android–, que controla tot el procés i demana que es col·loqui el sensor en quatre punts del tors per fer les lectures.

En una operació que pot trigar uns dos minuts, l’electrocar­diograma està acabat. L’aplicació elabora el gràfic i ofereix la possibilit­at d’enviar-lo al metge, que el podrà imprimir per veure’l com els que es fan en paper.

Aquest equip pot ser distribuït en regions remotes del món on pacients amb cardiopati­es no tenen fàcil accés a centres de salut perquè controlin el seu estat. Qualsevol persona pot utilitzar iCardio, malgrat que l’anàlisi i els gràfics només estan a disposició dels metges.

Eurecat també presenta al Mobile un sensor de temperatur­a corporal que permet tenir un registre amb tantes lectures com es vulguin en qualsevol moment. Es tracta d’un projecte de l’empresa SkinTemp que consta d’un petit sensor que es col·loca amb un apòsit sobre la pell del tors. A partir d’aquell moment, el pacient es pot vestir, i cada vegada que es vulgui fer una lectura n’hi ha prou de passar un mòbil per sobre del sensor durant un segon per obtenir una lectura de la temperatur­a i registrar-la amb una app. El software crea un gràfic que pot ser especialme­nt útil per seguir l’evolució, per exemple, d’un nadó a qui es controla la febre.

El sensor de SkinTemp és una alternativ­a al termòmetre tradiciona­l. El seu avantatge és la rapidesa de la lectura i la integració de les seves dades per compartirl­es o seguir-ne l’evolució. La transmissi­ó de dades entre sensor i mòbil es fa mitjançant tecnologia NFC.

En tots els casos es tracta de solucions que aprofiten l’smartphone com a petit ordinador per analitzar les dades. Un altre exemple: Eurecat també ha presentat CooKituna, una espàtula intel·ligent que mesura la salinitat dels aliments, que serveix especialme­nt per a les persones que han de controlar la sal en la dieta.

Són dispositiu­s que aprofiten l’smartphone com a petit ordinador per analitzar les dades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain