La Vanguardia (Català)

El sultà barceloní

- LLUÍS PERMANYER

ABarcelona va aconseguir anomenada i es va guanyar no poc afecte un moro amic, havent resultat decisiu un eficaç acte de generosita­t popular. Era Mulai Hafid (1875-1937), que va perdre la pugna política contra el seu germà petit. París va apostar destronar-lo del sultanat que havia tingut des del 1907 fins al 1912, per haver-se erigit com a símbol de la lluita a favor del nacionalis­me marroquí. Va ser llavors quan es va imposar, gràcies a l’eficaç gestió del general Lyautey, el protectora­t francès.

Mulai Hafid es va exiliar i va arrelar a Barcelona.

Va arribar en tren a principis de desembre del 1913. L’acompanyav­en el doctor Mann i quatre servidors. Es va allotjar a l’hotel Cuatro Naciones i va ocupar dos salons; en el primer dormia l’exsultà, i en el segon, els altres. Tots jeien a terra.

Després va preferir instal·lar-se a l’hotel Orient.

Josep Pla va escriure que llavors l’havia conegut. Assegura que es va afegir a un grup de periodiste­s que havien sol·licitat entrevista­r-lo al cafè Gambrinus. Dedica al fet dues pàgines d’una banalitat desesperad­a, plena de vaguetats: una altra invenció més de les seves, incomptabl­es i vulgars.

Va mantenir sempre el seu vestuari típic, que dissimulav­a

Mulai Hafid es va voler guanyar la simpatia popular, i va regalar l’elefanta Júlia

una propensió cap a l’obesitat. Sociable per naturalesa, es va adaptar amb aplicació als usos i costums barcelonin­s. Li encantava el Liceu, la prova va ser que no va refusar fer una excepció i presentar-se vestit de levita. També anava a les Arenes, on era rebut amb aplaudimen­ts. El va divertir l’espectacle de la rua de Carnestolt­es, en què va tenir el gest d’oferir un premi de 500 pessetes per a la millor disfressa. No parava de regalar mantons de Manila i rellotges.

Tot això explica que demanés consell a Manuel Ribé, alt funcionari de l’Ajuntament, per fer un gest d’afecte cap a la ciutat; ell va tenir l’encert d’explicar-li el buit que havia deixat la mort recent de l’Avi, l’estimat elefant. I a l’instant va prendre la decisió de regalar el que l’havia de succeir: va ser la Júlia.

La primera reacció va ser atorgar-li el diploma honorífic de la Societat d’Atracció de Forasters, de què Ribé era membre molt influent. I l’arribada de l’animal va desencaden­ar homenatges populars.

La seva relació amb Barcelona va adquirir un perfil emotiu i passional quan va sentir atracció per Carmen Flores, una cupletista menys popular que Raquel Meller i que triomfava al teatre Doré de la Rambla de Catalunya, 2. Va ser un enamoramen­t a primera vista, cosa que mereixia disposar d’un niu d’amor: la torre que li va projectar Josep Puig i Cadafalch al passeig de la Bonanova, 55 (consolat de Mèxic). La van estrenar el 1914 i van estar-s’hi fins al 1918.

Alguns rumors maliciosos i sense fonament el van relacionar amb Mata Hari o un submarí alemany, i va haver de marxar a El Escorial i després a França. Va morir el 1937. FREDERIC BALLELL /IMATGE CEDIDA PER L’ ARXIU FOTOGRÀFIC DE BARCELONA

 ??  ?? El sultà assistint a la jura de la bandera celebrada al Cinc d’Oros el 1915
El sultà assistint a la jura de la bandera celebrada al Cinc d’Oros el 1915
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain