La Vanguardia (Català)

Google elimina un milió d’URL pel dret a l’oblit Facebook és el que té més peticions de retirada de resultats

- Redacció

Des que el 2014 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va emetre la sentència que permet als internaute­s de la UE demanar als motors de cerca que eliminin resultats que incloguin el seu nom –l’anomenat dret a l’oblit–, Google ha rebut 654.876 peticions que sol·liciten que s’eliminin un total de 2.437.271 d’adreces d’internet. Google n’ha eliminat un milió, una xifra que representa un 43% del total. A Espanya les sol·licituds van ser 64.875, amb 203.311 URL, i Google en va retirar un 38%.

Són algunes de les dades de l’informe que Google ha publicat amb les xifres que donen fe de l’aplicació de la decisió del TJUE. L’estudi també revela qui sol·licita la supressió i quina classe d’informació és la que es demana que es retiri del cercador amb més freqüència.

El maig del 2014 Google va posar a disposició dels seus usuaris un formulari per demanar l’eliminació dels resultats amb referèncie­s personals. La tecnològic­a es pot negar a la retirada si hi ha solucions alternativ­es, raons tècniques, URL duplicades o si la pàgina conté informació d’interès públic.

Segons l’anàlisi de les peticions que fa Google, els tipus de pàgines que els usuaris més han demanat que s’eliminin han estat les que es refereixen a informació profession­al (18,1%), les creades pel mateix sol·licitant (7,7%), les que tenen contingut que relaciona el peticionar­i amb algun delicte (6,1%), les que el vinculen a una activitat profession­al irregular (5,5%) i les que contenen informació personal (5,4%).

Respecte a la tipologia de les persones que han demanat a Google que elimini informació que contingui referèncie­s personals, el 89% són adults, mentre que l’11% restant es divideix entre menors (40%), empreses i entitats (21%), governs i formacions polítiques (21%) i figures públiques (14%). Per tipus de pàgines, les que més sol·licituds han rebut han estat els llocs de notícies (18%), seguits pels que pertanyen a governs (7%) i xarxes socials (5%).

Facebook és el lloc que ha rebut més peticions de retirada d’URL (16.671), i 6.859 es van fer efectives. La pàgina de què s’han retirat més adreces dels resultats de cerca ha estat Annuaire.118712.fr (7.711). En aquest rànquing també apareixen Twitter (amb 5.483 adreces eliminades), YouTube (3.304) i, fins i tot, Plus.google.com (3.318).

Finalment, a l’informe Google també explica alguns casos rebuts i quina va ser la resolució. Així, per exemple, assegura que des d’Alemanya va arribar una sol·licitud per retirar quatre notícies sobre la investigac­ió d’un acadèmic que contenien la foto de la persona, perquè havia canviat de gènere i s’identifica­va amb un nom nou. La companyia no va atendre la sol·licitud, ja que va considerar que continuave­n sent rellevants per a la vida profession­al i la investigac­ió de l’acadèmic. També a Alemanya va rebre una petició per retirar quatre URL, incloent-hi una pàgina web governamen­tal que contenia registres d’un cas judicial. Aquesta persona va ser víctima d’abús sexual i explotació de persones quan era menor d’edat, i en aquest cas Google sí que va retirar les URL. A Espanya algú va sol·licitar al cercador retirar una notícia del 1994 i una entrada en un fòrum del 2007 sobre les seves activitats anteriors com a cap de la branca política d’una organitzac­ió terrorista identifica­da per l’Estat. Google no va retirar les URL perquè va entendre que aquella informació era d’interès públic.

A Alemanya un acadèmic que havia canviat de sexe i de nom va demanar que s’esborressi­n quatre adreces

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain