La Vanguardia (Català)

El Suprem falla que el client pagui l’impost per la firma d’hipoteques

La sentència posa fi a resolucion­s judicials amb criteris contradict­oris

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

El sector bancari va rebre ahir un baló d’oxigen, i els ciutadans amb hipoteques, un disgust, com a conseqüènc­ia de la sentència dictada pel ple de la Sala Civil del Tribunal Suprem (TS), que ha resolt que l’impost de transmissi­ons patrimonia­ls (ITP) i actes jurídics documentat­s (AJD) ha de córrer per compte dels particular­s, no de l’entitat financera. Amb aquesta decisió es pretén aconseguir un criteri uniforme en les resolucion­s de la justícia davant les abundants reclamacio­ns plantejade­s en jutjats i tribunals sobre aquesta matèria. Les sentències existents eren fins ara contradict­òries.

El Suprem ha aprofitat dos recursos de cassació presentats contra sengles sentències dictades per l’Audiència Provincial d’Oviedo per establir doctrina sobre la divisió de càrregues, entre bancs i clients. Han sortit guanyant les entitats financeres, perquè el que la Sala Civil deixa ben establert és que el pagament de l’impost per la constituci­ó del préstec correspon al titular de la hipoteca. Si la pilota hagués caigut de l’altre costat de la teulada, l’impacte per als bancs hauria estat comparable al que van experiment­ar respecte a les clàusules terra.

La decisió va ser anticipada ahir per l’esmentada Sala Civil mitjançant un comunicat, ja que el text de la sentència encara no està redactat. En la nota, es fa constar que “el Suprem discutia únicament el relatiu al pagament de transmissi­ons patrimonia­ls i actes jurídics documentat­s”, i que la resolució estableix que “per la constituci­ó del préstec, el pagament incumbeix al prestatari”. Sobre aquest particular, la sentència es remetrà a la “jurisprudè­ncia constant” de la Sala Tercera, que és la del Contenciós-Administra­tiu i que “ha establert que el subjecte passiu de l’impost és el prestatari”. Quant al timbre dels documents notarials, l’impost correspone­nt a la matriu, els magistrats han resolt que “s’abonarà per parts iguals entre prestador i prestatari”, mentre que “el correspone­nt a les còpies” es pagarà “per qui les sol·liciti”. Per matriu s’entén el nombre de folis que té l’escriptura de la hipoteca. Per tant, a més nombre de pàgines, més desemborsa­ment. Els experts xifren aquesta despesa en una mitjana d’entre 60 i 200 euros.

A partir d’aquesta sentència queda clar que als bancs els correspon fer front a la meitat d’aquesta última quantitat, mentre que el pagament de les còpies l’haurà d’assumir qui les sol·liciti. L’altra meitat l’abonarà el client. Ara bé, en una valoració de conjunt, la part que queda del costat de l’hipotecat –els esmentats impostos de transmissi­ons patrimonia­ls i actes jurídics documentat­s– és molt més gran, perquè la mitjana és entre els 3.000 i els 4.000 euros. El tipus de gravamen que s’aplica, en tot cas, depèn de cada comunitat autònoma.

Els recurrents davant el Suprem perseguien que fossin les entitats bancàries les que haguessin de fer front a aquest impost perquè considerav­en que són els bancs els que lògicament tenen més interès en què les hipoteques quedin convenient­ment registrade­s. La tesi era que si el registre és de la conveniènc­ia de les entitats financeres, els hi correspond­ria sufragar-lo.

La reacció unànime entre les associacio­ns de consumidor­s va ser molt crítica amb la sentència de la Sala Civil, i alguns dels seus portaveus van començar a contemplar la possibilit­at de derivar les reclamacio­ns cap a la justícia europea. Sobretot si es considera que el mateix Suprem va establir en una resolució dictada el desembre del 2015 que s’havien de considerar nul·les les clàusules que imposessin al prestatari el pagament de tots els costos d’una hipoteca.

“Són nul·les –ressalta la decisió– les clàusules que imposen al consumidor totes les despeses derivades de la concertaci­ó del contracte com a conseqüènc­ia de la intervenci­ó notarial i registral i el pagament dels tributs en els quals el subjecte passiu és el banc”. El cap per lligar que va quedar amb aquella resolució era quines despeses havia d’assumir l’entitat bancària i quines el client. D’allà molts dels conflictes judicials plantejats i d’allà també la dispersió de sentències, perquè els jutges aplicaven criteris dispars a la resolució dels recursos.

Ara el Suprem ho ha aclarit, efectuant una distribuci­ó de les responsabi­litats de cada part, però les associacio­ns de consumidor­s creuen que la resolució dictada ho és tot menys salomònica. L’OCU va calcular en uns 2.500 euros per hipoteca el perjudici que es causarà als clients, mentre que Facua va subratllar que la resolució del Suprem “elimina l’efecte dissuasiu” que suposa per a un banc la considerac­ió que ha aplicat una clàusula abusiva.

L’impacte d’una sentència contrària hauria estat comparable al de les clàusules terra

Reacció crítica de les associacio­ns de consumidor­s, que ara miren cap a Europa

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? El Suprem conclou un debat que va propiciar en una sentència de desembre del 2015
DANI DUCH / ARXIU El Suprem conclou un debat que va propiciar en una sentència de desembre del 2015

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain