La Vanguardia (Català)

La inversió estrangera baixa un 39% a Catalunya el 2017

L’últim trimestre de l’any el flux de capital exterior va tornar a repuntar

- EDUARDO MAGALLÓN

En el conjunt d’Espanya, descomptat l’efecte de Catalunya, la inversió estrangera va pujar un modest 0,9%. Però la comparació també està afectada per la circumstàn­cia que l’exercici 2016 va ser de rècord. La inversió a Catalunya va ser de 3.093 milions.

La inversió estrangera a Catalunya va caure l’any passat un 39,8%, fins als 3.093 milions d’euros. La caiguda és més acusada perquè es compara amb el 2016, que va ser l’exercici rècord d’inversió de la dècada. El descens a Catalunya va ser més acusat que al conjunt de l’Estat, on va caure un 7,2%. Encara que la inversió en Espanya sense comptar Catalunya va registrar un lleuger creixement del 0,9%.

El Ministeri d’Economia va recordar que la inversió estrangera té un comportame­nt volàtil i a més està supeditat a revisions posteriors. És difícil culpar de la caiguda de les inversions a Catalunya la fuga de seus socials que es va donar el quart trimestre i que va afectar més de 3.000 empreses. En primer lloc, perquè si l’estadístic­a es fa correctame­nt la inversió estrangera es computa al territori on efectivame­nt es destinen els recursos. A més, el quart trimestre de l’any, que és quan es va produir el conflicte polític i la fuga d’empreses, és el període de més inversió en Catalunya de tot l’exercici: 909,9 milions. Encara que aquest valor és gairebé la meitat que el que es va donar en el mateix període del 2016.

El descens de la inversió va implicar que el pes de Catalunya en el conjunt de l’Estat va passar del 20,1% al 13%. Madrid lidera el rànquing a l’atreure 6 de cada 10 euros d’inversió forana. A Madrid l’any passat es va donar un creixement del 24,7%.

Fonts del Departamen­t d’Empresa avisen que l’efecte capitalita­t, com sempre, afecta en les xifres i això explica per què Madrid concentra la major part de les inversions. Encara que no sempre és el correcte, moltes multinacio­nals computen la seva inversió allà on tenen la seu (majoritàri­ament a Madrid) encara que s’efectuï en un altre territori. En relació amb el trasllat de seus fora de Catalunya, el possible impacte es veurà a llarg termini, ja que la decisió de dur a terme una inversió o no sol ser a mitjà i llarg termini i els canvis de seus en molts casos es van materialit­zar ja aquest any 2018. Algunes de les multinacio­nals que l’any passat van invertir en Catalunya són Covestro, Boehringer Ingelheim, Hempel, Criteo o Griffith Food.

Les xifres publicades ahir no són les definitive­s, ja que el ministeri cada trimestre les actualitza. Fa ara just un any, les dades del ministeri mostraven una caiguda de la inversió a Catalunya el 2016 de l’1%. Les posteriors revisions no només van modificar les xifres passant de caiguda a creixement sinó que van situar el 2016 com l’any rècord en inversions estrangere­s.

El cap del servei d’estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira, explica que “la taxa de variació de la inversió estrangera a Catalunya és més volàtil que a Espanya perquè és un territori més petit i més industrial. És normal que pugi més que la mitjana o baixi més”.

Fonts del Departamen­t d’Empresa van recordar que institucio­ns internacio­nals com el Financial Times han reconegut Catalunya com la millor regió del sud d’Europa per invertir en el període 2018-2019.

En el comunicat del ministeri s’afirma que la inversió rebuda el 2017 per Catalunya és un 23,9% inferior a la mitjana dels cinc últims anys. En canvi, el Departamen­t d’Empresa ha comparat la mitjana dels últims cinc anys (2013-2107) amb la dels cinc anteriors (2008-2012), la qual cosa mostra un augment del 33,9%, mentre que a Espanya va ser del 25,6%.

Una altra manera d’interpreta­r la xifra és que la inversió estrangera rebuda l’any passat és la cinquena de més import de l’última dècada, com es pot veure al gràfic.

En tots els casos la inversió estrangera fa referència a la de caràcter productiu. Si es té en compte la financera, el volum d’inversió estrangera en Espanya va assolir 36.122 milions d’euros bruts, una xifra que, a més de ser la més elevada des del 2008, suposa un augment del 0,7% respecte al 2016.

Les entitats de tinença de valors estrangers (ETVE) van assolir 12.365 milions bruts, amb un augment del 20,6% interanual, que, segons Economia, es deu a “tres operacions puntuals” que equivalen al 73% de la inversió total en aquest tipus d’entitats.

En termes nets (restant desinversi­ons), el 2017 va tancar amb un saldo de 24.545 milions d’euros

DIFERÈNCIA Madrid rep el 61% de la inversió forana el 2017, enfront del 13% de Catalunya

MIDA Els experts avisen que la inversió és més volàtil a les zones industrial­s

d’inversió productiva, un 12,3% menys que el 2016. Això s’explica per l’increment de les desinversi­ons en un 80,1%.

Una part important d’aquest ascens correspon a una única operació de venda d’una participac­ió en una companyia per part de l’inversor estranger a una societat espanyola. Aquest moviment accionaria­l, assenyala el ministeri, no té impacte negatiu en l’economia atès que no suposa una reducció de l’activitat empresaria­l. El ministeri no va donar detalls sobre a quines operacions es refereix.

Pel que respecta a la inversió espanyola a l’exterior, el 2017 va assolir 30.736 milions, un 42% menys, però en termes nets es va produir una desinversi­ó de 2.606 milions d’euros, un 106,5% inferior a la d’un any abans.

 ?? MARC ARIAS / ARXIU ?? La petroquími­ca de Tarragona, un dels grans pols d’inversió estrangera
MARC ARIAS / ARXIU La petroquími­ca de Tarragona, un dels grans pols d’inversió estrangera
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain