La Vanguardia (Català)

Cynthia Nixon, de ‘Sexe a Nova York’ a governador­a

L’actriu Cynthia Nixon anuncia la seva candidatur­a per ser governador­a demòcrata

- ELENA CASTELLS Barcelona

Dona, 51 anys, actriu, casada amb una dona, mare de tres fills i clarament anti-Trump. Vet aquí Cynthia Nixon, l’advocada pèlroja Miranda Hobbes de la popular sèrie Sexe a Nova York, que acaba d’anunciar que es presenta a governador­a de l’estat de Nova York, desafiant Andrew Cuomo com a candidat demòcrata. Juntament amb un vídeo de dos minuts, dilluns l’actriu va penjar al seu compte de Twitter l’anunci formal: “M’estimo Nova York i anuncio la meva candidatur­a com a governador­a”. Ara l’esperen sis mesos de campanya fins a la celebració de les primàries demòcrates.

L’actriu va acompanyar el tuit amb un vídeo promociona­l en què recorre els carrers de Manhattan. “Nova York és casa meva, no he viscut enlloc més. Allà on vaig créixer només hi estàvem la meva mare i jo, en una cinquena planta en un pis d’una habitació. Nova York és on em van pujar i on ara pujo els meus fills. Estic orgullosa d’haver estudiat en una escola pública, i que els meus fills també hi estudiïn. (...) Els nostres líders ens han decebut. Som l’estat amb més desigualta­ts de tots els Estats Units, amb contrast entre grans riqueses i extrema pobresa. La meitat dels nens de fora del centre viuen per sota del llindar de pobresa”. És el missatge que Nixon transmet a l’anunci electoral i que ja ha donat la volta al món. En la primera part del vídeo fa una defensa directa de l’educació pública. Després passa a l’atac per dir que els actuals líders polítics estan fallant als ciutadans.

El repte sembla difícil. A més de no tenir experiènci­a en càrrecs públics, Nixon s’enfrontarà en les primàries demòcrates a Andrew Cuomo, el governador de Nova York des del 2011. Tot indica que Cynthia Nixon, activista en temes educatius, obertament lesbiana i casada amb una dona, disputarà els vots de l’esquerra demòcrata en un estat tradiciona­lment progressis­ta i liberal en temes socials.

Nixon està alineada amb l’al-

La intèrpret, que es va fer famosa per la sèrie ‘Sexe a Nova York’, inicia la seva carrera política als 51 anys

calde de la ciutat de Nova York, Bill de Blasio, un demòcrata que està políticame­nt a l’esquerra de Cuomo. El 2013 l’actriu va formar part del comitè de De Blasio i va aconseguir donacions d’altres col·legues de professió com Sarah Jessica Parker per donar suport a la seva candidatur­a. Llavors ja va deixar molt clar que “aquesta és la nostra ciutat, no el pati d’esbarjo dels rics”. Les enquestes més recents mostren que el seu perfil anti-Trump fa forat entre els joves.

De moment l’actriu ha obert una pàgina web –Cynthia for NY– en què anima els ciutadans a fer donacions. “A la Cynthia no l’han convençuda ni l’han pagada perquè defensi uns interessos concrets, i no acceptarà diners de cap corporació en aquesta campanya. La nostra campanya estarà sufragada per la gent”, asseguren des de l’equip de campanya.

L’actriu va obrir la porta a presentar la seva candidatur­a a governador­a el mes d’agost passat i des d’aleshores el suport ha anat creixent. Fa dues setmanes, aquesta possibilit­at es va fer evident quan se la va veure pels carrers de Manhattan rodant el vídeo. La contesa electoral es preveu dura. Les primàries demòcrates són el 13 de setembre, i les eleccions generals a governador, el 6 de novembre.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? L’actriu durant un discurs en l’acte
The people’s state of union
,a Nova York, el 29 de gener passat
L’actriu durant un discurs en l’acte The people’s state of union ,a Nova York, el 29 de gener passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain