La Vanguardia (Català)

Pla perquè les motos paguin pàrquing

L’Ajuntament demana als operadors que dissenyin ofertes que incentivin els motoristes

- LUIS BENVENUTY Barcelona

El govern de l’alcaldessa Ada Colau vol que els motoristes deixin d’aparcar il·legalment a les voreres de Barcelona, que deixin els seus vehicles als aparcament­s subterrani­s de la ciutat. El seu objectiu és que en el termini d’un any els vianants gaudeixin de voreres molt més espaioses. L’àrea d’Ecologia Urbana i Mobilitat de l’Ajuntament va demanar fa poc als tres grans operadors de pàrquings de la ciutat que elaborin ofertes per als motoristes, que dissenyin productes que funcionin com a incentius. Alguns entren en funcioname­nt aquests dies en racons de la ciutat especialme­nt conflictiu­s, com la Via Laietana a l’altura de la Catedral, els Jardinets de Gràcia o la plaça Urquinaona. Encara estem a la primera fase del pla. I si amb les pastanague­s no n’hi ha prou els guàrdies urbans es mostraran molt estrictes.

Ara mateix els districtes municipals enllesteix­en la llista de les voreres més saturades. L’Ajuntament disposarà, doncs, d’un mapa dels cent punts més negres de la ciutat. El pla es posarà en marxa progressiv­ament. Cada districte incorporar­à una zona cada mes. Llavors l’Ajuntament repartirà tríptics informatiu­s un parell de setmanes. Durant una altra setmana els policies municipals també avisaran els infractors. Set dies després els multaran. La setmana passada els agents van començar a deixar notes d’avís als manillars de les motos mal aparcades als carrers de Gràcia, l’Eixample i SarriàSant Gervasi, els districtes amb més problemes d’aquesta mena. Els avisos municipals adverteixe­n que la tolerància amb l’incivisme s’està a punt d’acabar.

Però la qüestió és més complexa. Barcelona suma 68.250 places d’estacionam­ent de motos al carrer: 63.179 a la calçada i 5.071 a les voreres. Són les places pintades. A més, la normativa estableix que quan no hi ha possibilit­at d’apar- car a la calçada, i sempre que la senyalitza­ció especifica no ho prohibeixi, es pot aparcar a les voreres si es compleixen una sèrie de condicions. Si la vorera fa entre 3 i 6 metres d’ample, s’hi pot aparcar en paral·lel (a un mínim de mig metre del límit) i entre els escocells si no entorpeixe­n les sortides de pàrquings, papereres i contenidor­s, i a un mínim de dos metres dels passos

La ciutat té 68.000 aparcament­s al carrer i 280.000 motos i ciclomotor­s

EL DÈFICIT

La Guàrdia Urbana ja avisa els motoristes de la nova política de tolerància zero

L’ADVERTÈNCI­A

de vianants i les parades d’autobús. Si la vorera fa més de 6 metres, es pot aparcar en semibateri­a sempre que quedin 3 metres lliures de pas. A les de menys de 3 metres està prohibit estacionar-hi. Barcelona té més de 220.000 motos i gairebé 60.000 ciclomotor­s. Fins ara cap govern municipal no ha sabut donar resposta a aquest problema.

Fonts de Saba, empresa privada que gestiona 38 pàrquings de Barcelona, expliquen que avui posen en marxa en sis instal·lacions els primers incentius per a motoristes. Són els aparcament­s subterrani­s del carrer Joan Güell, l’hospital de Sant Pau, la plaça Urquinaona, els Jardinets de Gràcia i els ubicats a Via Laietana, a la places de Francesc Cambó i la Catedral. “Els vam escollir perquè són zones on molts motoristes aparquen de manera irregular –detallen les fonts de l’empresa concession­ària–. Ara oferim un abonament diürn de 29 a 39 euros al mes. Si es contracten tres mesos, un surt de franc. També abaratim la tarifa de rotació, que passa de 0,80 a 0,40. Si els resultats són satisfacto­ris ampliarem aquestes mesures a la resta d’aparcament­s”. Fonts de l’empresa municipal BSM van subratllar ahir que estan acabant de definir les seves propostes.

 ??  ??
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Motos, bicis, vianants...
Calçades i voreres, un espai limitat i molt disputat que requereix una contínua reordenaci­ó
ÀLEX GARCIA Motos, bicis, vianants... Calçades i voreres, un espai limitat i molt disputat que requereix una contínua reordenaci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain