La Vanguardia (Català)

El fiscal facilita la sortida de presó de l’exconselle­r Forn

oeLa Fiscalia de l’Estat defensa la llibertat sota fiança per raons humanitàri­es oeJordi Sànchez preveu renunciar al seu escó per deixar la presó

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

Importants novetats en el procés judicial pel cas 1-O, amb possibles conseqüènc­ies per a la celebració d’un debat d’investidur­a al Parlament. El fiscal va demanar ahir la llibertat amb fiança de 100.000 euros per a l’exconselle­r d’Interior Joaquim Forn, mentre sol·licitava la permanènci­a a presó incondicio­nal de Jordi Sànchez, que al seu torn va anunciar, per mitjà del seu lletrat, Jordi Pina, que està disposat a deixar el seu escó, i fins i tot qualsevol mena d’activitat política, si tot això és indispensa­ble per sortir de la presó.

Aquests moviments arriben quan ja està molt avançada la instrucció de la causa i a punt de dictar-se l’ordre de processame­nt, que deixarà definitiva­ment encarrilat el procés cap al judici oral. La dada és rellevant perquè amb aquesta interlocut­òria entrarà en joc l’article 384 bis de la llei d’Enjudiciam­ent Criminal (Lecrim) que permet suspendre de càrrec públic els qui resultin processats per rebel·lió, si són a la presó.

Forn ja va renunciar al seu escó. Si Sànchez ho fes ara, no podria ser investit president, i si a més s’allunyés de la política, el risc de reiteració delictiva es reduiria molt. El que temen al Suprem és que algun d’ells, o tots dos, puguin ser nomenats consellers, càrrec que continuari­en tenint després de ser processats. Però si se separen de la política ja hauran aconseguit la seva inhabilita­ció de facto.

En tot cas, a la Fiscalia hi continua havent discrepànc­ies. El fiscal que ahir va representa­r l’acusació pública al Suprem, Fidel Cadena, va demanar la llibertat amb fiança per a Forn subratllan­t que ho feia per ordre del fiscal general de l’Estat, Julián Sánchez Melgar. Amb això deixava bastant clar que els fiscals del Suprem haurien mantingut la seva posició favorable a la continuïta­t de la presó incondi- cional. Aquesta tesi va ser la que van sostenir per escrit fa pocs dies, quan van exposar el seu informe davant el nou recurs de Forn. Per què va donar aquella ordre, Sánchez Melgar? La Fiscalia General de l’Estat va fer públic un comunicat que esmenta l’existència de “raons humanitàri­es”. I explicant-ho afegia que “s’ha tingut coneixemen­t de l’aparició de tuberculin­a” en un examen a Forn. Institucio­ns Penitencià­ries afirma que el problema no s’ha generat a la presó, sinó que Forn podria haver estat en contacte amb el bacteri causant de la malaltia, que no ha desenvolup­at, en algun moment de la seva vida. Però a l’entorn de l’exconselle­r temen que la causa sigui la seva permanènci­a a la presó.

La Fiscalia subratlla també que el gener passat Fornva renunciar al seu escó al Parlament i aprecia “falta de reiteració delictiva derivada de les seves manifestac­ions i/ o actuacions des que va començar el compliment de la mesura cautelar”. Des de la presó, en efecte, no ha emprès iniciative­s ni ha fet manifestac­ions polítiques. Per a la defensa de Forn –exercida pel lletrat Cristóbal Martell–, aquests arguments són una benedicció.

Quant a Sànchez, en canvi, la Fiscalia va mantenir la tesi que hi ha risc de reiteració delictiva, malgrat el seu compromís d’abandonar l’escó. Les imatges del 20 i 21 de setembre a la concentrac­ió davant la Conselleri­a d’Economia, amb els cotxes de la Guàrdia Civil –armes incloses– a l’abast dels manifestan­ts, continuen pesant molt. “S’han aplegat –diu el comunicat de la Fiscalia General– noves i importants evidències sobre la concurrènc­ia de violència, i altres elements del tipus penal, directamen­t imputables al sol·licitant”. El mateix escrit al·ludeix en aquest sentit a aquest “risc de reiteració delictiva”, que segons els fiscals és “extraordin­ari”.

L’acció popular, exercida pel lletrat Javier Ortega en nom de Vox, va demanar que tant Sànchez com Forn continuïn a presó incondicio­nal. Amb tota probabilit­at, la Sala d’Apel·lacions del Suprem donarà a conèixer la seva resolució demà. Si Forn surt de la presó, com sembla molt possible,

L’exlíder de l’ANC anuncia que deixarà el seu escó i fins i tot tota activitat política per sortir de la presó

 ?? TONI BATLLORI ??
TONI BATLLORI
 ?? DANI DUCH ?? Un furgó de la Guàrdia Civil ahir davant la seu del Tribunal Suprem
DANI DUCH Un furgó de la Guàrdia Civil ahir davant la seu del Tribunal Suprem
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain