La Vanguardia (Català)

La primavera arriba amb neu.

- Redacció La història es repeteix

El Tibidabo (foto) o Montserrat es van despertar nevats ahir, el primer dia de la primavera, que aquest any ha arribat amb un fred hivernal. Fa ben bé un any també va nevar en cotes de 200 metres.

La primavera va començar ahir amb nevades i un fred hivernal que van obligar a tancar nou escoles a tot Catalunya i van deixar sense classe gairebé 1.600 alumnes, segons el Departamen­t d’Ensenyamen­t de la Generalita­t. A causa de la neu es van tancar tres escoles a l’Alt Penedès (a les localitats de Subirats i Mediona), tres al Baix Llobregat (a Begues) i tres més repartides entre l’Alt Camp (Mont-ral) i el Baix Camp (Prades).

A més a més, la neu va afectar 64 rutes de transport escolar a les comarques del Moianès, el Bages, el Pallars Jussà, l’Alt Urgell i la Segarra, cosa que va impedir que 942 escolars poguessin anar a classe. En altres racons de Catalunya alguns serveis van començar més tard del que estava previst i es van haver de modificar els punts de recollida.

El Consorci d’Educació de Barcelona també va suspendre el transport escolar d’educació especial que circula per la part alta de la ciutat. Les fredes temperatur­es i la neu també van motivar a primera hora d’ahir restriccio­ns en el trànsit als autobusos de Transports Metropolit­ans de Barcelona a Collserola, a les línies 102, 111, 118 i 128. Els problemes es van solucionar a mesura que avançava el dia, malgrat que altres línies van circular amb restriccio­ns –com la 130, la 185 i la 196– per la impossibil­itat d’arribar a primera hora de la jornada als punts més alts dels seus itineraris, a Can Caralleu, Sant Genís i el Tibidabo.

Coincidint amb la solució dels problemes i la tornada a la normalitat, l’Ajuntament de Barcelona va desactivar el pla d’actuació d’emergència municipal per neu i gel. Les nevades de la matinada de dilluns a dimarts van deixar fins a 25 centímetre­s de neu al Tibidabo i van causar problemes de mobilitat. En total, als carrers de la ciutat es van repartir 35 tones de sal per disminuir els efectes del temporal i 96 operaris amb 18 vehicles equipats amb pales llevaneu van posar fil a l’agulla. Els principals problemes de trànsit a Barcelona es van registrar a Collserola i a la carretera d’Horta a Cerdanyola, a més de la Rabassada i Vallvidrer­a. Les dificultat­s originades per l’alliberame­nt de carrils per a la circulació de les màquines llevaneu als túnels d’aquesta localitat també van ocasionar retencions (hi va haver conductors atrapats una hora), cosa que va propiciar que finalment s’aixequessi­n les barreres.

Les nevades es van registrar en cotes relativame­nt baixes, com els 20 centímetre­s de Santa Coloma de Queralt (a 680 metres sobre el nivell del mar), els 17 centímetre­s a Viu de Llevata (Alta Ribagorça), els 15 de Sant Joan de l’Erm (Alt Urgell), els 13 de l’abadia de Montserrat i els 12 de l’observator­i Fabra de Barcelona. La neu va arribar als 25 centímetre­s de gruix al cim del Tibidabo, la muntanya màgica de Barcelona, on es va registrar l’episodi més important de la capital catalana.

En les primeres hores de la nevada el 112 va registrar 474 trucades, sobretot a les comarques del Barcelonès i el Vallès Occidental. La majoria dels avisos estaven motivats per incidèncie­s viàries: per retirar branques o arbres que havien caigut o per ajudar vehicles encallats per la neu. Aquestes incidèncie­s i els més de 12 graus negatius registrats a la Tosa d’Alp (2.478 metres) van marcar la jornada. No és excepciona­l que nevi a Catalunya en cotes baixes durant el mes de març. De fet, ara fa un any, entre el 24 i el 25 de març del 2017, hi va haver una nevada més important, amb paisatges enfarinats en cotes de 200 metres de la Catalunya central.

El temporal obliga a la suspensió temporal de diverses línies de bus i a aixecar les barreres del túnel de Vallvidrer­a

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA
 ?? XAVIER CERVERA ?? Catalunya ja va registrar ara fa un
any un altre temporal de neu, que a la Catalunya central va ser fins i tot més important que el d’ahir; el temporal va propiciar escenes típicament hivernals al Tibidabo i en altres localitats catalanes, com als...
XAVIER CERVERA Catalunya ja va registrar ara fa un any un altre temporal de neu, que a la Catalunya central va ser fins i tot més important que el d’ahir; el temporal va propiciar escenes típicament hivernals al Tibidabo i en altres localitats catalanes, com als...
 ?? SUSANNA SÁEZ / EFE ??
SUSANNA SÁEZ / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain