La Vanguardia (Català)

Europa exigeix a Facebook que aclareixi la filtració política de les dades dels seus usuaris

Les accions de l’empresa perden més de 40.800 milions des de l’esclat de l’escàndol per l’ús d’informació en la campanya de Trump

-

El Parlament britànic ha requerit al fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, que comparegui a la Cambra i expliqui l’ús per part de l’empresa Cambridge Analytica de dades de 50 milions d’usuaris de la xarxa social en la campanya de Donald Trump. El Parlament Europeu, per la seva part, també li ha fet arribar una invitació perquè comparegui.

El Parlament britànic ha enviat un requerimen­t a Mark Zuckerberg, fundador i conseller delegat de Facebook, perquè comparegui davant el Comitè de Cultura, Esports, Digitalitz­ació i Mitjans de la institució arran de l’escàndol creat després de conèixer-se que la firma Cambridge Analytica va recopilar il·legalment dades personals de més de 50 milions d’usuaris de la xarxa social per donar suport a la campanya presidenci­al de Donald Trump. També ahir, el president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, va anunciar que ha cursat una invitació al màxim responsabl­e de la xarxa social perquè doni explicacio­ns sobre aquests fets.

Mentrestan­t, l’escàndol en el qual s’ha vist embolicat Facebook continua penalitzan­t les accions de la companyia en borsa, que acumulen un retrocés del 10% en les últimes jornades. En els últims dos dies ha perdut 50.000 milions de dòlars de valor en borsa (uns 40.843 milions d’euros). Ahir, els títols de la companyia van perdre un 2,6% pel temor que el negoci de l’empresa es vegi afectat per la crisi de reputació que està afrontant. Sobretot, a Europa.

“Després del material publicat en els últims dies, desitgem sol·licitar la seva presència per prestar testimoni oral”, indica el president de l’esmentat comitè parlamenta­ri britànic, Damian Collins, a la carta remesa al conseller delegat de Facebook. El representa­nt del Parlament britànic assenyala en el seu escrit que en repetides ocasions les autoritats del Regne Unit han preguntat a Facebook sobre com gestiona les dades dels seus usuaris, afegint que les respostes obtingudes “han subestimat constantme­nt els riscos i han enganyat el comitè”. “És l’hora que escoltem un alt executiu de Facebook amb prou autoritat per relatar els detalls d’aquest catastròfi­c error”, afegeix Collins, que recorda el propòsit expressat per Zuckerberg l’Any Nou passat d’“arreglar Facebook” i demana al creador de la xarxa social que confirmi la seva presència al Regne Unit abans del proper 26 de març.

Analytica va utilitzar les dades recollides sense autoritzac­ió a començamen­ts del 2014 per elaborar un programa informàtic que predigués i influís sobre les opcions electorals dels usuaris. Els més de 50 milions de perfils afectats suposen aproximada­ment un terç dels usuaris actius dels Estats Units i gairebé una quarta part dels votants potencials. L’aplicació que recopilava les dades era Thisisyour­digitallif­e, obra del professor universita­ri Aleksandr Kogan, de la Universita­t de Cambridge. L’empresa de Kogan, Global Science Research (GSR), i Cambridge Analytica van pagar a centenars de milers d’usuaris per fer-se proves de personalit­at i així obtenir les seves dades per a ús acadèmic. Tot i això, l’aplicació també recopilava informació dels amics de Facebook dels subjectes de l’estudi, amb la qual cosa es van aconseguir milions de dades. Les condicions d’ús de Facebook

Analytica va utilitzar dades d’usuaris de Facebook per a finalitats polítiques sense el seu consentime­nt

limiten la recol·lecció de dades d’amics per millorar l’experiènci­a d’usuari en la mateixa aplicació i prohibeixe­n expressame­nt utilitzar-les per a la seva venda o per a la publicitat.

Però l’escàndol no només afecta el Regne Unit. A l’altra banda de l’estret, a Brussel·les, el Parlament Europeu ha demanat la compareixe­nça de Zuckerberg. Així ho va anunciar ahir a Twitter el president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, en un missatge en el qual va subratllar que Zuckerberg ha d’aclarir que aquelles dades no s’han utilitzat per “manipular la democràcia”. “Hem convidat Mark Zuckerberg al Parlament Europeu. Facebook necessita aclarir davant els representa­nts de 500 milions d’europeus que no s’han utilitzat dades personals per manipular la democràcia”, va dir Tajani.

El representa­nt europeu va criticar ahir que l’ús fraudulent de dades d’usuaris constituei­x una “violació inacceptab­le” dels drets de privacitat dels ciutadans comunitari­s.

 ?? HENRY NICHOLLS / REUTERS ?? Alexander Nix, conseller delegat d’Analytica (dreta), ahir a Londres
HENRY NICHOLLS / REUTERS Alexander Nix, conseller delegat d’Analytica (dreta), ahir a Londres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain