La Vanguardia (Català)

Bon CUP de falç

- Màrius Carol DIRECTOR

JOSEP Martí, al seu llibre Cómo ganamos el proceso

y perdimos la república (ED Libros), escriu que a Catalunya algunes veus polítiques continuen insistint en l’existència d’una república que va iniciar la singladura el 27 d’octubre del 2017 –“n’hi va haver?”, es pregunta l’autor– amb la proclamaci­ó al Parlament. Els ariets més decidits, segons el seu criteri, són els representa­nts de la CUP, també algunes veus de l’ANC i d’Òmnium. I, per descomptat Carles Puigdemont i els seus col·laboradors. Mentrestan­t, la gent del PDECat i ERC aposta per posar fi a l’article 155 i recuperar l’autogovern i les institucio­ns. Aquesta és la realitat catalana en aquest moment, i el problema és que ningú no s’atreveix a dir les coses pel seu nom, així que el sudoku català resulta impossible de resoldre. La CUP va dir que no votaria Jordi Sánchez i menys encara Jordi Turull, un home que va créixer en el pujolisme. És a dir, el pla B va morir abans de néixer i el C sembla que no sobreviurà fàcilment.

No té ni cap ni peus que Comín i Puigdemont no renunciïn als seus escons, la qual cosa impossibil­ita la investidur­a d’un candidat. A la CUP tot li sembla insuficien­t i fan valer els seus solitaris quatre vots, així que mai tan pocs no van decidir per tants. Fa dies que a Catalunya ningú no s’omple la boca amb el terme patriotism­e, perquè no sembla que les actituds dels dos residents a Bèlgica mereixin aquest qualificat­iu. I mentrestan­t, el país camina cap als cent dies en els llimbs sense que ningú no li escrigui, sense que ningú no el governi. Bon CUP de falç.

El secretaria­t de la CUP ho va deixar ben clar en la reunió d’abans-d’ahir a la nit: el pla de govern de JxCat i ERC és insuficien­t per “avançar i materialit­zar la república”, així que s’abstindran davant qualsevol candidat que no estigui disposat a avançar cap al no-res. No els val IKEA com a república, tot i que la república cupaire no sembla que es pugui muntar amb quatre vots i quatre canyes.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain