La Vanguardia (Català)

Territori intransita­ble

-

La imminent guerra comercial contra la Xina i la Unió Europea que prepara el president dels Estats Units, Donald Trump; i les creixents dificultat­s dels vianants per deambular per les voreres de Barcelona.

LA temuda guerra comercial entre els Estats Units i la Unió Europea i la Xina no ha començat encara, però sembla imminent. La decisió de Donald Trump d’establir aranzels del 25% i del 10% per a l’acer i l’alumini a tots els països que els venguin als Estats Units, tret de Mèxic i el Canadà, previsible­ment anirà seguida de mesures similars per part de Brussel·les i Pequín que, més enllà de l’important impacte sobre l’economia global, tindran una indubtable repercussi­ó en el tauler geopolític mundial.

En l’època de la globalitza­ció, l’opció d’una guerra comercial no és la més encertada. Trump pretén posar fi a l’equilibri dels intercanvi­s internacio­nals malgrat els riscos que això comporta per a l’economia global. El president dels Estats Units és coherent amb les seves promeses electorals, però el seu “America first” en defensa dels llocs de treball i de les indústries nord-americanes no haurien de fer-li oblidar que no pot obrir unilateral­ment unaetapad’incertesap­olíticaalm­ateixtemps­amblaUEi amb la Xina a costa de l’economia. Lamentable­ment, els qui així l’hi van fer veure a la Casa Blanca ja no són als seus despatxos.

És cert que en molts països desenvolup­ats la gran recessió d’aquests anys ha desembocat en oberta hostilitat al lliure comerç, però no sembla que la tornada al proteccion­isme sigui la millor medecina. Trump juga aquesta carta perquè en clau interna ara necessita mantenir el vot aconseguit a les presidenci­als per evitar una derrota republican­a en les eleccions de mig mandat del proper mes de novembre.

D’una banda, Trump pretén castigar la sobreprodu­cció xinesa d’acer imposant de forma imminent aranzels a productes xinesos de fins a 60.000 milions de dòlars, però el seu desafiamen­t a Pequín tampoc no ha estat ben acollit pels seus socis asiàtics, cas de Corea del Sud, el Japó i Taiwan –als quals també va menysprear quan es va retirar del pacte comercial per a la regió Àsia-Pacífic–, que entenen que són mesures que distorsion­en el comerç i causaran un elevat atur en aquells països. I això en una zona necessitad­a de gran estabilita­t política davant l’expansioni­sme xinès al mar de la Xina Meridional i l’amenaça permanent que suposa el règim de Corea del Nord.

Quant a Europa, la mesura de Trump, que afecta especialme­nt l’acer alemany –si l’amplia als automòbils tindria també greu incidència a França–, busca pressionar i crear discòrdia en la Unió Europea. Quan mira a aquest costat de l’Atlàntic, Trump no veu un club de socis sinó vint-i-vuit competidor­s, per això dona suport al Brexit i a populistes europeus com Le Pen o Salvini, en l’intent clar de dividir per vèncer. Alemanya ha advertit als Estats Units que no utilitzi la pujada d’aranzels per dividir la Unió Europea perquè “som una unió duanera i actuem en conjunt”. Brussel·les planeja respostes que van des de gravar els beneficis de grans multinacio­nals tecnològiq­ues americanes com Google i Facebook fins a imposar aranzels a productes tan made in USA com les HarleyDavi­dson, els texans o el bourbon, entre d’altres.

Una guerra comercial comportarà menys creixement mundial, una pujada del cost de la vida, pèrdues massives d’ocupació i pot abocar a una segona recessió. La repercussi­ó política que tot això tindria en un món ja amb massa escenaris de tensió és evident. Tots els actors implicats, menys Trump, insisteixe­n que no hi ha guanyadors en una guerra comercial i que canviar les regles de l’economia globalitza­da comportarà noves i greus tensions polítiques.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain