La Vanguardia (Català)

Imperialis­me renovat

-

Lluís Foix analitza la preocupant situació política internacio­nal: “El nacionalis­me de les grans potències és inquietant tant si el practica Rússia, la Xina o els Estats Units. Paradoxalm­ent, aquest és el cas que de forma palmària està interactua­nt en un món globalitza­t en el qual les identitats petites corren el risc de ser esborrades pels nacionalis­mes més poderosos”.

Als quarters generals de Putin a Moscou i Sant Petersburg diumenge a la nit els eslògans per celebrar la victòria eren “Rússia, Rússia, Rússia...”. Un crit nacional, patriòtic, que representa­va un 75 per cent dels vots emesos a favor d’un líder que ha promès tornar l’orgull al país més extens de la terra, que ha estat un factor determinan­t en la política internacio­nal des que Napoleó va tornar derrotat i humiliat de Moscou el 1812.

Putin és un nacionalis­ta sense matisos que pretén recuperar el paper de gran potència indiscutid­a que va tenir des del Congrés de Viena del 1815. Rússia va obrir el segle passat amb la revolució del 1905 i el va tancar amb una altra revolució, de signe contrari, que va suposar el desmembram­ent de l’imperi soviètic el 1991. La història russa és com un volcà en constant erupció sense que manifesti signes de voler calmar-se.

Putin pot convertir-se en el dirigent rus més longeu després de Stalin si acaba el mandat el 2024. Va annexionar d’una urpada Crimea el 2014 coincidint amb el conflicte a l’interior d’Ucraïna; les seves intervenci­ons a Síria han desplaçat la política exterior d’Obama i de Trump; s’ha involucrat en les eleccions nord-americanes i en les europees. És fidel a la tradició d’espiar i desconcert­ar Occident.

Els enveriname­nts no acaben de comprovar-se mai. Els historiado­rs encara discuteixe­n si Ivan el Terrible va morir enverinat el 1584 o si Rasputin ho va ser també el 1916 o Maksim Gorki el 1936. L’extermini o l’empresonam­ent d’adversaris és una constant que arrenca en els temps tsaristes, continua amb l’imperi soviètic i segueix avui a la Rússia de Putin. En una de les seves frases enginyoses, Churchill va qualificar Rússia com una endevinall­a embolicada en un misteri dins d’un enigma. S’ha mogut a impulsos europeiste­s i eslaus, sempre obsessiona­da amb controlar el seu vast territori que disposa d’onze franges horàries.

El registre literari rus del segle passat és la història de patiment i humiliacio­ns gairebé inconcebib­les. George Steiner recorda l’assetjamen­t que va patir Puixkin, la desesperac­ió de Gógol, la condemna de Dostoievsk­i a Sibèria, la volcànica lluita de Tolstoi contra la censura o el llarg catàleg d’assassinat­s i desaparegu­ts en els últims cent anys.

El nacionalis­me de les grans potències és inquietant tant si el practica Rússia com la Xina o els Estats Units. Paradoxalm­ent, aquest és el cas que de forma palmària està interactua­nt en un món globalitza­t en el qual les identitats petites corren el risc de ser esborrades pels nacionalis­mes més poderosos. Les mesures proteccion­istes de Trump van en la direcció de crear zones nacionals protegides al marge de la llibertat de comerç i circulació de béns i persones que ha caracterit­zat l’últim mig segle. El concepte de seguretat col·lectiva que va ser introduït per Woodrow Wilson en la Conferènci­a de París del 1919 i reafirmat en la creació de les Nacions Unides el 1945 està en retrocés.

Rússia ha tingut l’obsessió d’adquirir territoris per garantir la seva seguretat. Des d’Ivan el Terrible fins a la Gran Guerra es calcula que la mitjana de conquesta diària va ser d’uns vuitanta quilòmetre­s quadrats.

Es pot deduir que la seva extensió és la seva debilitat. Si Stalin i els que el van succeir no haguessin volgut controlar la meitat d’Europa i bona part d’Àsia Central haurien pogut mantenir unes relacions com les que han establert amb Finlàndia amb tots els països que materialme­nt havien caigut sota l’òrbita del Kremlin. Qui s’alegra de la impression­ant victòria de Putin? A Crimea va aconseguir gairebé un 90 per cent dels vots. Però també estan d’enhorabona els partits antieurope­us com l’Alternativ­a per a Alemanya, la Lliga Nord italiana i el Moviment 5 Estrelles. Tenen en comú que la UE és un destorb per a les seves idees reaccionàr­ies i els seus interessos.

Qui ha rebut amb preocupaci­ó els resultats? Polònia, els tres països bàltics, Geòrgia, Ucraïna per descomptat, i tots aquells petits estats que un dia van formar part de Rússia i que es van independit­zar després del col·lapse soviètic del 1991.

Putin ha actuat en els últims vint anys com un animal polític ferit que pretén reconstrui­r un vell imperi multisecul­ar. La Gran Bretanya no està disposada a construir un àmbit de relacions cordials tenint en compte la picabarall­a diplomàtic­a com a conseqüènc­ia d’enveriname­nts i misteriose­s morts de ciutadans russos en territori britànic.

Alemanya i França aniran pel camí realista –no queda altre remei– per no caure en provocacio­ns que s’apartin del primer objectiu que és salvar Europa de les seves contradicc­ions. L’amic americà també és avui un enigma, tot i que és molt més fiable.

Europa ha de soldar els seus fonaments i resistir els envits interns i els que puguin venir de Rússia, la Xina i els Estats Units. A cap dels tres no els interessa una UE forta i competitiv­a. Cap de les tres potències no es trencarà, al contrari del que li pot ocórrer a Europa.

La inqüestion­able victòria de Putin és un perill per a la UE, que no compta amb la Xina ni amb la complicita­t de Trump

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain