La Vanguardia (Català)

El xofer invisible

Malgrat l’atropellam­ent mortal a Arizona, les altes inversions econòmique­s i tecnològiq­ues garanteixe­n el desenvolup­ament del cotxe autònom

- ALBERT MOLINS RENTER Barcelona

Malgrat el recent atropellam­ent mortal d’una dona a Arizona, les altes inversions econòmique­s i tecnològiq­ues en marxa garanteixe­n el desenvolup­ament del cotxe autònom.

Pot semblar que el desenvolup­ament de cotxes sense conductor és una cosa relativame­nt nova, però ja l’any 2000 els científics de l’Institut d’Automàtica Industrial del CSIC van mostrar un cotxe d’aquests circulant. Es tractava dels primers resultats del projecte Autopia. Més recentment, el 2013, Lluís Puerto –llavors director tècnic de la Fundació RACC– assegurava a La Vanguardia que el dels cotxes autònoms, “mentre no hi hagi un succés fatal, és un camí sense retorn”, perquè “la tecnologia avança amb pas ferm”, i s’ha convertit en “una aposta estratègic­a” per a tecnològiq­ues i fabricants.

Doncs aquest succés fatal a què feia referencia Puerto fa només 5 anys va passar aquest dilluns de matinada, quan un vehicle autònom d’Uber –però amb un conductor humà de seguretat a dins– va envestir i va causar la mort a una dona a la ciutat de Tempe (Arizona, Estats Units). El cotxe, que anava a uns 65 km/h, no va fer res per frenar abans de xocar amb la víctima, que arrossegav­a una bicicleta i que no va travessar un carrer pel pas de vianants. El vehicle anava equipat amb dues càmeres i, un cop vistes les gravacions, “és evident que la col·lisió hauria estat difícil d’evitar en qualsevol tipus de conducció –autònoma o humana–, tal com la dona va aparèixer sortida de l’ombra fins a la carretera”, va dir Sylvia Moir, cap de policia de Tempe.

Immediatam­ent Uber va suspendre totes les proves que estava

L’accident de Tempe hauria estat difícil d’evitar amb qualsevol conducció

UN MORT A ARIZONA

fent a Arizona, San Francisco, Toronto i Pittsburgh, mentre que Toyota va anunciar ahir mateix que també les anul·laria. I és que sobre els cotxes sense conductor encara pengen diversos interrogan­ts.

Un vehicle autònom ha de garantir que no tindrà contratemp­s. D’ençà de l’accident que es va registrar amb un cotxe Tesla el maig del 2016, l’estat de Califòrnia obliga a comunicar totes les incidèncie­s per menors que siguin. Mercedes va notificar, llavors, 1.000 incidèncie­s en 3.000 quilòmetre­s, és a dir, una cada tres quilòmetre­s. Nissan, 400 en un mes, igual que Google.

De moment, a més, tampoc no hi ha un marc legal que reguli aquest

Toyota anuncia que suspèn totes les proves amb aquest tipus de vehicles

L’IMPASSE

tipus de vehicles. Només hi ha un projecte de llei als EUA, la Self Drive Act, que està pendent de l’aprovació al Senat.

I hi ha qüestions pendents de decidir, com ara amb quin tipus d’asseguranç­a han d’estar coberts els vehicles autònoms, en el cas que causin danys, perquè no està gaire clar qui és el responsabl­e en aquesta circumstàn­cia. I, per descomptat, fa temps que els desenvolup­adors de cotxes autònoms donen voltes al dilema moral de què s’ha de fer en cas d’accident i quines vides ha de prioritzar. Atropellar el nen que travessa la carretera o salvar-lo malgrat els danys que puguin patir els passatgers? I si en

Només hi ha un projecte de llei als EUA, pendent de ser aprovat al Senat

SENSE REGULACIÓ

comptes d’un nen és una persona gran? Alemanya ha estat el primer país del món a crear una comissió que elabori les directrius ètiques que hauran de seguir els programes informàtic­s que controlin els cotxes autònoms, que hauran de donar prioritat a la seguretat de les persones abans que a la dels animals o els béns.

Una altra iniciativa, d’un grup d’investigad­ors del Media Lab de l’Institut de Tecnologia de Massachuse­tts (MIT) i del departamen­t de machine learning de la Universita­t Carnegie Mellon, ha proposat que els algoritmes dels cotxes autònoms aprenguin els principis ètics pels quals s’han de guiar a través de les opinions majoritàri­es de la gent, d’una moral “consensuad­a” a partir d’una àmplia votació.

A més, hi ha molta gent a qui li agrada conduir. Si el cotxe autònom els priva d’aquest plaer, quina acceptació tindrà?

De tota manera, sembla poc pro-

bable que l’accident de Tempe posi fre al desenvolup­ament d’aquesta tecnologia, atès el gran nivell d’inversions que tant tecnològiq­ues com fabricants estan duent a terme.

Waymo és la companyia filial d’Alphabet que va començar, el 2009, amb la doble ambició de desenvolup­ar tant el software com el hardware, o, dit d’una altra manera, un sistema tecnològic de conducció autònoma i un cotxe que l’equipés i que es va conèixer des del 2014 amb el nom Firefly. El juny del 2017 va decidir centrar-se només en el desenvolup­ament de la solució tecnològic­a. Waymo actualment prova el seu sistema en el model Pacifica de Chrysler. De moment Tesla és l’única tecnològic­a que aposta per desenvolup­ar el seu propi sistema de conducció sense pilot i alhora fabricar els vehicles.

S’ha parlat molt de la possibilit­at que Apple fabriqui un cotxe algun dia, però, segons ja va apuntar Bloomberg, malgrat que els dirigents d’Apple sí que van pensar en la creació d’un cotxe elèctric que reconeixer­ia el seu conductor per l’empremta dactilar, i que conduiria de manera autònoma, aquella informació apuntava que tot el projecte es va canviar per dedicar-se al vehicle autònom en general. Per tant, també sembla que l’opció d’Apple és desenvolup­ar una tecnologia que pugui ser utilitzada en qualsevol cotxe. Actualment Apple prova el seu sistema en vehicles Lexus, i l’últim any ha passat d’obtenir 27 permisos per fer proves a les carreteres de Califòrnia als 45 actuals, i supera així els 39 de Tesla i els 29 d’Uber.

El fabricant de processado­rs Intel, per la seva banda, l’agost del 2017 va adquirir Mobileye per més de 14.000 milions d’euros. Aquesta empresa israeliana és líder mundial en el desenvolup­ament de sistemes anticol·lisió.

Però entre les marques també n’hi ha que prefereixe­n desenvolup­ar els seus propis sistemes de conducció sense xofer, com per exemple Ford, que a través del seu president anunciava, l’agost del 2016, que el 2021 la companyia fabricaria el seu primer vehicle sense volant ni pedals. O Nissan, que desenvolup­a el seu sistema SAM en col·laboració amb la NASA. Volkswagen també està posant en marxa un nou estàndard de navegació autònoma, partint de la plataforma Nvidia Drive i amb la col·laboració, precisamen­t, de Mobileye. En aquest sentit, Mercedes és entre les grans marques la que està més a prop de tenir cotxes al mercat dotats amb aquesta tecnologia, i ja comerciali­tza cotxes amb els assistents de conducció intel·ligents més avançats.

 ?? CHRIS CARLSON / AP ?? Damunt l’asfalt ahir encara hi quedaven restes de l’accident mortal en què un automòbil autònom d’Uber va atropellar un ciclista que travessava el carrer amb una bici a Tempe
CHRIS CARLSON / AP Damunt l’asfalt ahir encara hi quedaven restes de l’accident mortal en què un automòbil autònom d’Uber va atropellar un ciclista que travessava el carrer amb una bici a Tempe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain