La Vanguardia (Català)

Penitència expositiva

La nova convocatòr­ia d’aturada afecta nou centres

- TERESA SESÉ Barcelona

El sindicat SUT ha convocat tres jornades de vaga als museus de Barcelona els dies 27 de març i 3 i 5 d’abril, en plena Setmana Santa, el moment en què es registra una afluència de visitants més gran.

L’amenaça de vaga torna a planar sobre els museus de Barcelona. Quan semblava superat el conflicte que l’any passat van mantenir els treballado­rs subcontrac­tats de l’empresa Ciut’art en una desena de centres de la ciutat (en el cas més cru, el Macba, la vaga es va prolongar durant 66 dies), el sindicat SUT ha convocat tres noves jornades d’aturada els dies 27 de març i 3 i 5 d’abril. La convocatòr­ia, que coincideix amb el moment en què es registra una afluència de visitants més gran als museus a causa de les vacances de Setmana Santa, podria desembocar a partir del dia 5 en una vaga indefinida.

El sindicat convocant de la vaga torna a ser Solidarita­t i Unitat dels Treballado­rs (SUT), malgrat que en aquest cas no només afecta Ciut’art, empresa adjudicatà­ria dels serveis educatius i d’atenció al públic en nombrosos museus barcelonin­s, sinó que també involucra MagmaCultu­ra, empresa que presta serveis en museus com el Picasso, que per primera vegada no podrà obrir les portes, o el MNAC, els treballado­rs del qual no s’han adherit a la vaga. Es dona la circumstàn­cia que l’adjudicaci­ó, l’octubre passat, dels serveis de recepció, venda d’entrades i els serveis educatius del Macba a MagmaCultu­ra va ser el fet que va posar fi a un conflicte que va provocar pèrdues per valor de més de 200.000 euros, a part d’una caiguda de públic de més d’un 30%.

Fins ara a la vaga de MagmaCultu­ra al Picasso únicament s’hi ha adherit la plantilla de la Sala Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona. A la resta dels centres afectats, la majoria de titularita­t municipal, tots els treballado­rs pertanyen a Ciut’art. Es tracta del Museu de la Música, la Fundació Tàpies, el Museu del Disseny, l’Arxiu Històric de Barcelona, la Fundació Miró, el CCCB i la Fabra i Coats. Alguns d’aquests treballado­rs, com els de la Fundació Miró, van tornar al novembre als seus llocs de treball després de deu dies de vaga i d’aconseguir un increment salarial d’entre un 39% i un 63% com a conseqüènc­ia de la revisió de categories, que Ciut’art va equiparar amb les del conveni sectorial. Aquesta mesura també va afectar els empleats de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, que va mantenir una vaga de 78 dies. Tots dos es tornen a afegir a aquesta nova convocatòr­ia de vaga.

El cert és que el tancament dels museus va servir d’alerta sobre la situació de precaritza­ció d’un sector de què només molt recentment han començat a prendre consciènci­a les administra­cions. Els treballado­rs reivindiqu­en l’equiparaci­ó de salaris i jornades al conveni del lleure (requisit que és obligatori per a totes les noves licitacion­s però que, segons el sindicat SUT, s’aplica de manera parcial als diferents centres), així com una modificaci­ó contractua­l (passar a fixos indefinits o fixos discontinu­s de l’empresa principal o compromís indefinit de subrogació completa). La resta dels punts de la taula reivindica­tiva tenen a veure amb diverses millores de les seves condicions, com són la recuperaci­ó dels dies festius treballats, el cobrament i el lliurament de nòmines abans de final de mes, el fet de disposar d’abrics, uniforme i calçat adequats, el cobrament d’un plus de mantenimen­t de vestuari, la considerac­ió del temps del dinar com a temps treballat, mobiliari ergonòmic per a l’acomplimen­t de la seva tasca o la possibilit­at d’escollir els períodes de vacances.

Els treballado­rs subrogats de Ciut’art i MagmaCultu­ra pararan els dies 27 de març i 3 i 5 d’abril

 ?? ANA JIMÉNEZ / ARXIU ?? Imatge del Macba durant la vaga indefinida de l’any passat
ANA JIMÉNEZ / ARXIU Imatge del Macba durant la vaga indefinida de l’any passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain