La Vanguardia (Català)

La plasmació de l’èxit

La firma adquireix l’empresa alemanya Haema per 220 milions d’euros

-

Grifols, el fabricant català d’hemoderiva­ts, anuncia la compra de l’empresa alemanya Haema, propietàri­a de la xarxa de centres de recollida de plasma més gran d’Europa, amb 35 establimen­ts en nou estats federats que processen 800.000 litres de plasma a l’any procedent d’un milió de donacions remunerade­s.

Grifols, el fabricant català d’hemoderiva­ts, va anunciar ahir la compra de l’empresa alemanya Haema, propietàri­a de la xarxa de centres de recollida de plasma més gran d’Europa, per 220 milions d’euros. Amb Haema, Grifols adquireix els seus primers centres de recollida de plasma fora dels Estats Units: 35 centres en nou lands, que recullen 800.000 litres de plasma a l’any procedents d’un milió de donacions remunerade­s, seguint el model americà. Ara Grifols importa el plasma dels Estats Units per fraccionar-lo a la seva planta barcelonin­a de Parets del Vallès, que en el futur podria aprovision­ar-se del plasma alemany.

Haema té una plantilla de 1.100 persones i era propietat fins ara del grup inversor alemany Aton, que l’ha venuda lliure de deute. L’adquisició inclou tres centres més en procés de construcci­ó; un edifici de 24.000 metres quadrats que acull la seu central de la companyia a Leipzig, i un laboratori central a Berlín. La compra, assessorad­a pel bufet Osborne Clarke, està pendent que sigui aprovada per les autoritats nacionals de la competènci­a, probableme­nt abans de l’estiu.

Amb tot, Grifols no podrà comptar amb aquest plasma a mitjà termini: la firma té contractes per subministr­ar plasma a diversos fraccionad­ors, amb una durada mitjana de 18 mesos. Grifols va explicar que ha finançat la compra amb la seva pròpia tresoreria, sense emetre deute. El grup va explicar fa uns dies que té un deute financer net de 5.170,4 milions d’euros, amb 886,5 milions de tresoreria i línies de finançamen­t no disposades per 400 milions més.

La firma va recordar que un dels seus objectius estratègic­s és augmentar el seu aprovision­ament de plasma, la matèria primera de què s’obtenen els medicament­s que comerciali­tza, i diversific­ar la seva xarxa de centres de donació. La demanda de plasma, va explicar un portaveu, creix a un ritme del 7% anual a tot el món, a mesura que més persones accedeixen a una atenció sanitària de qualitat en països en desenvolup­ament, i perquè augmenten les patologies per a les quals està indicat.

Ara Grifols té 190 centres de donació de plasma als Estats Units i un pla inversor per obrir-ne altres de nous. El grup va entrar als Estats Units el 2001 precisamen­t comprant centres de plasma: els de la firma california­na SeraCare per 147,5 milions de dòlars. S’hi van afegir després els d’Alpha Therapeuti­c, PlasmaCare i altres petites empreses, fins que el 2010 va fer el seu gran salt endavant amb la compra de Talecris, un dels líders del mercat, una operació que el va convertir en el tercer fabricant més gran d’hemoderiva­ts del món. Actualment amb prou feines queden centres de plasma independen­ts en aquell país.

Grifols va remarcar que tots els centres de donació de Haema compleixen amb les regulacion­s de les autoritats sanitàries alemanyes i compten amb llicència del PaulEhrlic­h-Institute, l’Institut Federal de Biomedicam­ents i Vacunes dependent del Ministeri de Sanitat de la República Federal d’Alemanya.

L’empresa que presideix Víctor Grífols va tancar l’any passat amb un benefici net consolidat de 661,3 milions d’euros, un 21,4% superior al del 2016, però amb un creixement de les vendes menor de l’esperat, del 6,6%, fins als 4.318 milions d’euros. La firma es veu perjudicad­a pel tipus de canvi del dòlar i va comptabili­tzar fins i tot un descens dels seus ingressos, del 3,8%, en el quart trimestre, fins als 1.068 milions.

El grup té 190 centres de recollida de plasma als Estats Units, i Haema n’hi aportarà uns altres 35

 ?? GRIFOLS / LV ?? Víctor Grífols Deu i Raimon Grífols, consellers delegats, envolten el president, Víctor Grífols
GRIFOLS / LV Víctor Grífols Deu i Raimon Grífols, consellers delegats, envolten el president, Víctor Grífols

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain