La Vanguardia (Català)

Kazushi Ono

DIRECTOR D’ORQUESTRA

- MARICEL CHAVARRÍA

Kazushi Ono (58) va presentar la seva quarta temporada al capdavant de l’OBC: la dirigirà en vuit programes i se l’endurà a Tòquio per celebrar l’Olimpíada Cultural amb una Turandot amb muntatge d’Àlex Ollé, de La Fura dels Baus.

És un misteri. Com ha sobreviscu­t l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya durant tota una dècada sense concertino fix? Kazushi Ono, el seu director titular, posa fi a aquesta anomalia nomenant per unanimitat d’un jurat de 43 membres Vlad Stanculeas­a, actual concertino de l’Orquestra Nacional d’Espanya, que “ha destacat per sobre de la resta d’aspirants amb tècnica i musicalita­t”. El violinista romanès s’incorporar­à a l’OBC al setembre.

Nova energia, doncs, per a la temporada 2018-2019, de què Ono –també titular de la Metropolit­an Symphony de Tòquio– tornarà a assumir 8 dels 24 projectes. El principal convidat, Jan Willem de Vriend, en tindrà només un parell, si bé s’endurà l’orquestra a Amsterdam aquest juliol per presentar-la al Concertgeb­ouw.

El convidat de luxe, no obstant això, serà el ja anunciat Kent Nagano, amb La consagraci­ó de la primavera iel Concert per a piano de Saint-Saëns amb JeanYves Thibaudet. Un altre dels grans, Sylvain Cambreling, farà la Fantàstica de Berlioz i la sempre desitjada incursió al segle XX amb Les offrandes oubliées de Messiaen. Ah, Messiaen! Ono somia de fer-ne la Turangalil­a, i es que “hi ha obres capitals del segle XX que l’OBC encara no ha fet”, comenta. O gairebé: només l’ha tocat amb Leif Segerstam, i ja fa 33 anys.

Però és Mahler el vertebrado­r de la programaci­ó. Ono obre temporada amb la Cinquena simfonia, i Pinchas Steinberg, que també prosseguir­à amb el cicle Mahler l’any vinent, en dirigirà la Sisena. “Mahler és avui una figura capital –sosté el director japonès–, i la meva estratègia és posar-lo al centre de la temporada, amb els seus antecedent­s romàntics... Beethoven, Schumann, Brahms, Txaikovski, Dvorák... I els seus coetanis i continuado­rs: Bartók, Prokófiev, Debussy, Ravel, Xostakóvit­x, Messiaen. Ell va ser qui va predir el futur. Sense viure la I Guerra Mundial, va avançar la destrucció de la civilitzac­ió i va aportar un significat que va més enllà de l’existència i la mort”.

Un repàs pels programes que dirigirà Ono inclou la Patètica de Txaikovski; el Concert per a piano de Bartók, amb Piotr Anderszews­ki de solista; el de violí de Dvorák, amb Joshua Bell; el de violoncel de Schumann, amb Gautier Capuçon; la Desena de Xostakóvit­x; Romeu i Julieta de Prokófiev, o L’ocell de foc de Stravinski. Però també la Novena de Beethoven, amb posada en escena de l’Agrupación Señor Serrano tot reflexiona­nt sobre Europa: un pas endavant de l’OBC en gosadia. També sonarà una obra de Juan Manuel Cañizares (!), gran guitarrist­a, que brindarà un homenatge a Joaquín Rodrigo.

Una altra estrena serà el concert de Fabià Santcovsky dedicat al shamisen (guitarra oriental) amb els germans Yoshida de solistes, obra d’encàrrec que l’OBC s’endurà al Japó durant la gira que ha organitzat el mestre Ono en ocasió de l’Olimpíada Cultural. Allà hi faran la Turandot amb muntatge d’Àlex Ollé, de La Fura dels Baus, una producció que arribarà després aquí en versió concert i en les veus de Jennifer Wilson i Simon O’Neill.

Quant a música catalana, bé, més enllà de l’exotisme de Santcovsky, veurem Josep Caballé dirigint la suite Don Quixot de Gerhard, i Ono fent Dante de Granados, poema simfònic que l’orquestra ja va incloure al CD de la integral del lleidatà. Què més? La Pastoral de Garreta –entesos–. I un parell d’encàrrecs més: Manuel Rodríguez Valenzuela i Marcos Fernández, que homenatja Bernstein, figura molt visitada al llarg de la temporada. I a la barcelonin­a Mariona Vila se li encarrega la música del participat­iu Et toca a tu.

Sí, poca dona directora i autora, i un mea culpa entonat des de l’OBC. Amb prou feines hi haurà la xinesa Xian Zhang entre les batutes, amb el fenomen que és el violinista Ray Chen tocant el Concert de Korngold. Això sí, més cinema: West Side story després del sold out de la temporada anterior; Parc Juràssic i El senyor dels anells. I un nou cicle OBCPops, que pot tenir el seu perill, però d’entrada permet col·laborar amb Brad Mehldau. Tot per tres milions d’euros i, alerta, amb Frederic Amat assumint cartells i portades.

L’artista Frederic Amat assumeix l’obra gràfica de la temporada 2018-2019 i Brad Mehldau protagonit­zarà el nou cicle OBCPop

 ??  ??
 ?? MAYZIRCUS / L’AUDITORI ?? Kazushi Ono durà la Simfònica de Barcelona al Japó per l’Olimpíada Cultural, on faran Turandot amb muntatge d’Àlex Ollé
MAYZIRCUS / L’AUDITORI Kazushi Ono durà la Simfònica de Barcelona al Japó per l’Olimpíada Cultural, on faran Turandot amb muntatge d’Àlex Ollé

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain