La Vanguardia (Català)

Dos nous paquets bomba a Texas amplien el radi de l’amenaça

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

Texas no guanya per a ensurts. La por va en augment davant el gir que ha fet el cas de les bombes. Després de quatre explosions a Austin, amb dos morts en escasses tres setmanes d’aquest mes de març, dimarts a la matinada es va produir una detonació al centre de distribuci­ó de FedEx a San Antonio. Hores més tard (ja dimecres a Barcelona), i de nou a Austin, hi va haver un altre paquet bomba.

Ja són sis detonacion­s en menys de vint dies. El balanç no va ser tràgic. Un ferit a San Antonio i un altre més, una mica més greu, a la capital de l’estat. Tot i això, aquesta jornada expandeix el radi i afegeix el factor que, fins ara, aquesta és la primera vegada que un d’aquests paquets s’envia mitjançant una empresa de missatgeri­a. Malgrat la distància, uns 95 quilòmetre­s, els investigad­ors vinculen el cinquè artefacte amb els quatre anteriors i amb el sisè.

“Seria una estupidesa no vincular una cosa amb l’altra”, va remarcar Michelle Lee, agent de l’FBI al càrrec de l’assumpte a les dependènci­es de Schertz, al nord-oest de San Antonio.

El paquet havia sortit del centre d’Austin i estava destinat a una casa d’aquella mateixa ciutat, va afirmar Ken Paxton, fiscal general de l’estat. La policia es va dirigir després al centre de processame­nt d’Austin, on pel que sembla van trobar una tramesa que no havia esclatat.

Al principi, on també van pensar que havien trobat un paquet sense detonar va ser a Schertz, en la investigac­ió posterior a l’explosió

El cinquè artefacte va esclatar en un centre de FedEx a San Antonio i el sisè, hores després, de nou a Austin

registrada. Aquestes troballes –el segon va quedar en una falsa alarma– es consideren crucials per a la investigac­ió perquè poden permetre desxifrar el tipus d’artefacte i oferir pistes sobre l’autor.

Per la seva sofisticac­ió, els experts consideren que darrere hi ha algú entrenat. El president Trump va respondre ahir que es tracta de “gent malalta”.

La policia tem que s’ha produït un canvi de tàctica, incrementa­nt el ritme i ampliant l’abast de la seva acció. Els tres primers paquets van ser enviats a adreces particular­s d’Austin. Això va suscitar que es tractava de “dianes” concretes.

Van morir dos afroameric­ans i les trameses es van centrar en barris d’hispans o afroameric­ans. Tot i això, el quart artefacte, instal·lat en un barri de predomini blanc i ric, va esclatar gràcies a un cable trampa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain