La Vanguardia (Català)

Iraq, quinze anys de destrucció massiva

El Govern de Bagdad prepara eleccions per al 12 de maig i aspira a propiciar un canvi de cicle

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Fa quinze anys, els carrers de Barcelona bullien contra la guerra com en gairebé cap altra ciutat del món. La invasió de l’Iraq havia començat, amb míssils llançats des d’un portaavion­s dels Estats Units. Aquest pla de democratit­zació des de dalt –literalmen­t– acabaria servint el país amb safata a la majoria xiïta. Per a satisfacci­ó iraniana i enuig saudita, reactivant un cicle que encara no ha acabat.

Saddam Hussein, antic ariet dels Estats Units i l’Aràbia Saudita contra l’aiatol·là Khomeini, no tenia res a veure amb Ossama bin Laden. Seria l’ocupació dels Estats Units la que en pocs anys faria florir Al-Qaida a l’Iraq. Així mateix, les armes químiques, coartada de la invasió, no van ser trobades mai, però des d’aleshores la destrucció ha estat massiva.

Els propagandi­stes de les Açores d’aquella guerra buscada –Bush, Blair, Aznar i Durão Barroso– han prosperat en la mateixa mesura en què els iraquians s’enfonsaven en la insegureta­t, la misèria i la falta de perspectiv­es.

Vist amb perspectiv­a, allò no va ser l’enderrocam­ent d’un dictador la utilitat del qual ja havia caducat, sinó el desmantell­ament d’un Estat i el seu desmembram­ent sectari. Una nefasta fantasia neocon que ha enfonsat l’Iraq en tres fases de sang i destrucció, si una és dolenta l’altra pitjor: primer la insurgènci­a contra les forces d’ocupació, en segon lloc una guerra civil interconfe­ssional –amb l’Aràbia Saudita i Iran entre bambolines– i, en tercer lloc, ocupant el buit, la projecció de l’Estat Islàmic (EI) des de Mossul, el 2014, difuminant fronteres de la manera més crua.

El que havia de ser far de democràcia al Pròxim Orient es va convertir en far de gihadisme. Més de sis anys després de donar per acabada la missió de combat, més de cinc mil soldats dels EUA segueixen a l’Iraq. I l’Estat Islàmic no va ser extirpat fins al desembre passat, realçant una vegada més el paper dels iranians.

Avui, la corrupció continua sent endèmica, l’atur galopant –el petroli, el 95% de les exportacio­ns, només proporcion­a un 1% dels llocs de treball–. I una quarta part dels nens iraquians viuen en la pobresa, segons Unicef. Tot i això, després de quinze anys de malson i una generació perduda, s’obren clarianes, encara que només sigui per estar farts de guerra. Cap país de l’OPEP, excepte l’Aràbia Saudita, no exporta tant

petroli. Així mateix, la incertesa oberta pel referèndum d’independèn­cia del Kurdistan s’ha tancat –vist això– amb escàs vessament de sang. Ahir mateix Bagdad va permetre l’enlairamen­t del primer vol internacio­nal des d’un aeroport kurd.

Finalment, les eleccions del 12 de maig haurien de tancar una etapa negra. Encara que la guerra a Síria i la tensió renovada entre els EUA i l’Iran criden a la cautela, sobretot si el resultat és particular­ment indigest.

En tot cas, el primer ministre iraquià, Haider al-Abadi –un exiliat a Londres que va tornar aquell 2003– ha demostrat molta més cintura que el seu antecessor, el sectari Nuri al-Maliki, i es deixa festejar tant per l’Iran com per l’Aràbia Saudita.

Riad, que no ha pogut derrotar per persona interposad­a l’Iran i les seves milícies en territori iraquià ni en territori sirià, ha recorregut finalment al portatalon­aris. En els últims mesos ha reobert la frontera comuna, ha restablert els vols directes, reobre consolats –després de dècades– i ja no finança sols els sunnites.

Però algunes ferides seran molt difícils de guarir. La invasió ha acabat propiciant l’èxode d’algunes de les comunitats cristianes més antigues del món. I l’ordre de confiscaci­ó dels béns de 4.200 capitostos del règim baasista no ha estat promulgada fins aquest mes.

Quinze anys després, encara no hi ha a l’Iraq ni pau ni prosperita­t, sinó mig milió d’iraquians menys. Barcelona tenia el cor i el cap al seu lloc.

 ?? GILLES BASSIGNAC / GETTY ?? Soldats nord-americans cobreixen amb una bandera el rostre d’una estàtua de Saddam Hussein a Bagdad el 9 d’abril del 2003
GILLES BASSIGNAC / GETTY Soldats nord-americans cobreixen amb una bandera el rostre d’una estàtua de Saddam Hussein a Bagdad el 9 d’abril del 2003

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain