La Vanguardia (Català)

Xi Jinping endureix la retòrica nacionalis­ta i amenaça Taiwan

El líder xinès tanca la sessió anual de l’Assemblea amb un discurs encès

- Hong Kong. Correspons­al ISIDRE AMBRÓS

El president xinès, Xi Jinping, va tancar ahir amb un encès discurs nacionalis­ta i unes clares advertènci­es a les vel·leïtats independen­tistes de Taiwan i Hong Kong la sessió plenària anual de l’Assemblea Nacional. La intervenci­ó va posar punt final a quinze de dies de reunions en què el legislatiu xinès li ha atorgat plens poders vitalicis.

Xi va estrenar ahir el seu segon mandat de cinc anys al capdavant del gegant asiàtic amb un discurs d’exaltació dels valors de la Xina, del lideratge del Partit Comunista i del protagonis­me del país al món. Va ser una intervenci­ó que reflecteix l’abast del seu poder com a cap de l’Estat, de les forces armades i secretari general del Partit Comunista i suposa el colofó d’una Assemblea que ha abolit els límits al seu mandat, que ha incorporat el seu pensament a la Constituci­ó, que ha aprovat una nova superagènc­ia anticorrup­ció i que ha nomenat aliats seus en càrrecs clau del Govern, com són el vicepresid­ent Wang Qishan i l’assessor econòmic, Liu He.

L’home fort de Pequín va respondre amb un missatge contundent a la confiança rebuda. Va proclamar que la Xina és “una gran nació l’orgull de la qual està justificat”, però va subratllar que l’objectiu final ha de ser aconseguir “la completa reunificac­ió de la nació”. Una al·lusió directa a la incorporac­ió de Taiwan, illa que Pequín considera una província rebel sobre la qual no ha renunciat mai a l’ús de la força per annexionar-la i que ara tem que sota la presidènci­a de Tsai Ingwenta, proclami la independèn­cia. Xi es va mostrar rotund en l’advertènci­a sobre les vel·leïtats de Taipei. “Qualsevol tipus d’accions i trampes per dividir la Xina estan condemnade­s al fracàs i mereixeran la condemna del poble i el càstig de la història”, va afirmar i va prevenir que “la Xina no acceptarà mai perdre ni una polzada del territori del nostre gran país”.

Un missatge els destinatar­is del qual no són només els governants de Taipei. També va dirigit al moviment independen­tista de Hong Kong, que reivindica la seva pròpia identitat territoria­l, i a Washington, que ha aprovat una llei que facilita els viatges d’alts funcionari­s dels EUA a Taiwan. Una iniciativa que va provocar la ira de Pequín.

Després de proclamar que “només el socialisme pot salvar la Xina, Xi va reptar el país a convertir-se en “un poderós país socialista modern”. Un procés que va definir com “una nova llarga marxa” cap a la modernitza­ció, en al·lusió a la gesta que va protagonit­zar Mao als anys trenta.

I en un clar missatge a l’exterior va reiterar que la Xina no és una amenaça per a cap país i va afegir que no buscarà mai l’hegemonia ni incorrerà en activitats expansioni­stes. Per a Xi, “només aquells que estan acostumats a amenaçar els altres veuen tothom com una amenaça”, va dir en al·lusió a Trump, que vol imposar aranzels i provocar una guerra comercial.

El mandatari diu que no acceptarà mai perdre “ni una polzada del territori del nostre gran país”

 ?? DAMIR SAGOLJ / REUTERS ?? El president xinès, Xi Jinping, dirigint-se ahir a la tribuna per pronunciar el seu discurs davant l’Assemblea
DAMIR SAGOLJ / REUTERS El president xinès, Xi Jinping, dirigint-se ahir a la tribuna per pronunciar el seu discurs davant l’Assemblea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain