La Vanguardia (Català)

La renúncia de Sànchez activa el pla C i deixa pas a la candidatur­a de Turull

La CUP manté l’abstenció i aboca Puigdemont i Comín a deixar els escons perquè hi pugui haver investidur­a

- Barcelona

L’anunci de Jordi Sànchez que en les pròximes setmanes renunciarà a la condició de diputat obre definitiva­ment la porta a la candidatur­a de Jordi Turull, el tercer dels aspirants de Junts per Catalunya (JxCat) a la presidènci­a de la Generalita­t. La formalitza­ció de la designació per Carles Puigdemont, com a cap de files de la formació, és qüestió d’hores –ha convocat una reunió dels seus diputats avui a les 20.00 h–, i per tant també l’activació del pla C, que el bloc independen­tista confia que sigui el que permetrà desencalla­r la situació una vegada per sempre. La investidur­a, d’acord amb aquesta previsió, es duria a terme al Parlament dilluns en primera ronda i dimecres en segona, en plena Setmana Santa, tal com ahir avançava La Vanguardia. I a partir d’aquí la presa de possessió del nou inquilí del Palau de la Generalita­t quedaria supeditada a la firma del nomenament del rei Felip VI.

Ahir, una vegada coneguda la decisió de l’expresiden­t de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), hi va haver els primers moviments al Parlament a fi de començar a calibrar l’efectivita­t del nou escenari, amb reunions, per exemple, entre el mateix exconselle­r de Presidènci­a, la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, i un dels representa­nts que el grup té a la Mesa, Eusebi Campdepadr­ós. Els principals partits independen­tistes –ERC i el PDECat, com a integrant de JxCat– tenen, per la seva part, preparada la maquinària interna per certificar el suport al nou candidat amb reunions dels respectius consells nacionals.

El d’ERC ja ha estat convocat

per demà i el del PDECat està previst de moment per dissabte. Però en les circumstàn­cies actuals la suma de JxCat i ERC no és suficient per si sola per tirar endavant la investidur­a.

El fet que Carles Puigdemont i Antoni Comín mantinguin les seves actes de diputats malgrat que són a Brussel·les i no puguin delegar el vot deixa JxCat i ERC en minoria (64) davant l’oposició (65), fins i tot en segona votació. I per això és imprescind­ible el concurs de la CUP, que, tot i això, no té cap mena d’intenció, si més no ara per ara, de canviar la posició d’abstenció en què està instal·lada. Ho va confirmar el diputat Carles Riera ahir mateix. I és que la CUP no ha modificat el seu posicionam­ent, i no ho farà fins que JxCat i ERC no presentin una nova proposta que la satisfaci, sobretot respecte al procés constituen­t. Els anticapita­listes ja han avisat reiteradam­ent que la seva decisió no respon tant a la persona designada com al pla de govern de JxCat i ERC, que consi- deren insuficien­t per “avançar i materialit­zar la república”. Per això, el secretaria­t nacional dels cupaires va decidir abans-d’ahir a la nit rebutjar la proposta llançada per Puigdemont de sotmetre el futur president de la Generalita­t a una qüestió de confiança a mig mandat, i ni tan sols ha convocat les seves bases per a la deliberaci­ó.

“Volem tenir confiança ara, i no d’aquí uns mesos (...) Només variarem la nostra abstenció si hi ha un canvi d’estratègia política”, va sentenciar Riera. El cupaire es va oposar a la renúncia de Sànchez, malgrat que va dir que la respecta, i a un possible abandoname­nt de les actes de diputats per part de Puigdemont i Comín. “És una molt mala solució”, va considerar, i va advocar perquè la Mesa del Parlament accedeixi a la delegació dels seus vots. De fet, la CUP va registrar una petició en aquest sentit perquè l’òrgan de govern de la Cambra es posicioni favorablem­ent sobre la seva competènci­a respecte a la votació a distància de l’expresiden­t i de l’exconselle­r. I aquí va obrir una altra porta per a la investidur­a: si la Mesa accedís, Riera va asseverar que podria ser un “element polític nou important perquè la CUP ho hagi d’analitzar” i convocar la seva militància, sense garantir, en tot cas, el vot favorable.

Malgrat que la intenció sobretot de JxCat és mantenir la pressió sobre la CUP perquè cedeixi, tot indica, però, que a la “llista del president” i a ERC no els acabarà quedant més remei que forçar la renúncia de l’expresiden­t de la Generalita­t i de l’exconselle­r de Salut per poder disposar, almenys en la segona opció, de 66 vots enfront dels 65 de l’oposició. Una tasca, de tota manera, que no es presumeix fàcil, en especial en vista de la resistènci­a que des del primer moment ha oposat Antoni Comín, i que sembla que no es podrà dur a terme fins a l’últim moment.

L’expresiden­t cita avui els diputats de JxCat per fer efectiva la designació

Dilluns i dimecres de Setmana Santa es perfilen com a dies per al ple d’elecció

 ??  ??
 ?? LLUÍS GENÉ / AFP ?? El nou protagonis­ta Totes les mirades se centren
ara en Jordi Turull, a la imatge al ple del Parlament
del dia 1 de març
LLUÍS GENÉ / AFP El nou protagonis­ta Totes les mirades se centren ara en Jordi Turull, a la imatge al ple del Parlament del dia 1 de març

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain