La Vanguardia (Català)

Romeva va aprovar un pressupost per pagar els observador­s de l’1-O

- Redacció

El destituït conseller d’Exteriors Raül Romeva va autoritzar una despesa de 145.771 euros per pagar els viatges i els allotjamen­ts d’una missió d’observador­s internacio­nals amb el propòsit de legitimar el referèndum de l’1-O, segons es desprèn de diversos correus requerits per ordre del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena i als quals ha tingut accés LaVanguard­ia.com.

Romeva, investigat en la causa per rebel·lió, sedició, prevaricac­ió i malversaci­ó contra els líders independen­tistes catalans, remarcava que la missió havia de ser d’“alt nivell” i donar una bona imatge per justificar així la llum verda a un increment dels comptes inicialmen­t previstos, de manera que algun dels convidats estrangers pogués viatjar en primera classe i allotjar-se en establimen­ts de luxe.

“La ràtio de la despesa diària aquí és molt més gran, però és necessària per aconseguir un representa­nt de la missió d’alt nivell. A més, volarà probableme­nt en primera classe i haurà d’allotjar-se en un hotel d’alt nivell, amb la qual cosa la despesa associada amb aquest membre serà superior, però és molt important per a la imatge de la missió davant la premsa”, indicava un missatge entre l’aleshores conseller, el secretari general del Diplocat i un membre de l’oenagé Isca-Aidc, que elabora el pressupost i l’envia a l’organisme de la diplomàcia catalana.

Una vegada que va rebre el pressupost detallat en un document d’Excel, Romeva el va remetre al cap de gabinet i al secretari general de la seva conselleri­a, a qui va escriure en un correu datat a finals de juny del 2017 que entenia que calia “dir que sí” perquè “no hi ha marge per negociar”. La despesa s’havia de fer entre l’1 de juliol i el 6 d’octubre.

Després d’analitzar la cadena de correus electrònic­s sobre aquesta qüestió, la Guàrdia Civil, encarregad­a pel jutge de la investigac­ió, conclou que l’aleshores conseller d’Exteriors “va donar instruccio­ns d’acceptar un pressupost de despeses de 145.771 euros per a una missió de representa­ció sobre una activitat relacionad­a amb una votació que tindria lloc entre els dies 25 de setembre i 2 d’octubre, de la qual cosa es dedueix que es referia a l’activitat dels observador­s internacio­nals per al referèndum de l’1 d’octubre”.

En un altre missatge, del 27 de setembre, Romeva es vantava de la gestió del seu departamen­t dient que havia actuat com “un veritable ministeri d’Exteriors”. I, en aquest sentit, deia que, dos anys enrere, “ningú a fora no creia que anéssim de debò amb la independèn­cia”, ja que es pensava que tot era “una obsessió minoritàri­a i nacionalis­ta”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain