La Vanguardia (Català)

Torrent prepara una tercera ronda de contactes per a la investidur­a

- Barcelona

La renúncia a l’acta de diputat de Jordi Sànchez ha accelerat els preparatiu­s d’un tercer ple d’investidur­a. El president del Parlament, Roger Torrent, ja prepara una nova ronda de contactes amb els grups parlamenta­ris amb l’objectiu de proposar un candidat i fixar la data del debat la setmana que ve. Ahir els grups encara no havien rebut la convocatòr­ia de Torrent, però n’esperen una trucada ben aviat.

De fet, el president de la Cambra té previst comparèixe­r avui a les 11.30 hores al despatx d’audiències per explicar que activa el procés d’investidur­a tres mesos després que se celebressi­n les eleccions. Després d’escoltar els grups, proposarà el candidat i concretarà la data del ple, malgrat que la CUP mantingui la seva abstenció, expliquen fonts parlamentà­ries. És el mateix mecanisme que va fer servir per a la investidur­a de Jordi Sànchez. Llavors Torrent va fixar la data del ple malgrat que no tenia els vots afirmatius dels anti-capitalist­es, un debat que va haver de suspendre perquè el jutge Pablo Llarena no va permetre que Sànchez sortís de la presó per participar-hi.

Si els diputats antisistem­a no voten a favor del nou candidat, Torrent pot convocar una altra votació dos dies més tard, per a la qual ja només seria necessària la majoria simple per investir el nou president de la Generalita­t. Això sí, caldria que Carles Puigdemont i Antoni Comín renunciess­in a l’acta de diputat, ja que no poden delegar el vot.

La previsible convocatòr­ia del debat d’investidur­a la setmana que ve explica la negativa de Torrent a posar data al ple que va sol·licitar Ciutadans. Dilluns, durant la reunió de la Mesa i de la Junta de Portaveus, Torrent va convocar un ple ordinari, però no va voler posar una data en espera que Junts per Catalunya i ERC resolguess­in la qüestió del candidat. Des de presidènci­a considerav­en que no te- nia sentit convocar un ple ordinari si la investidur­a “està per caure”.

En paral·lel, la tramitació de la reforma de la llei de Presidènci­a i Govern continua el seu curs al Parlament. Aquesta iniciativa, impulsada per Junts per Catalunya, tenia com a objectiu investir Carles Puigdemont sense que assistís al ple i nomenar-lo president malgrat ser a Bèlgica. Després de la renúncia de Puigdemont a ser president i el descart de Jordi Sànchez, aquesta capacitat legal perd interès per als independen­tistes, però no pas una altra de les modificaci­ons previstes a la reforma: que en la presa de decisions del Govern puguin utilitzar-se recursos telemàtics.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain