La Vanguardia (Català)

Arrimadas veu en Turull el candidat de la “CDC del 3%”

Iceta diu que no es podrà dedicar “plenament” al càrrec

- Barcelona

Malgrat que fa setmanes que reclama una sortida al bloqueig polític actual, l’elecció de l’exconselle­r Jordi Turull per presidir la Generalita­t no va despertar els aplaudimen­ts dels partits de l’oposició, que van subratllar la seva condició d’investigat per rebel·lió, sedició i malversaci­ó de fons, cosa que, a parer seu, condiciona­rà el seu mandat. I també van assenyalar la seva proximitat als Pujol en la seva etapa de dirigent de Convergènc­ia.

Precisamen­t, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, va ironitzar sobre l’elecció d’un polític amb un llarg historial a CDC. “Després de l’embolic que han muntat, després d’anys de procés independen­tista, per acabarhi ara posant un dirigent de la vella Convergènc­ia del 3%”, va apuntar.

Per la guanyadora de les eleccions del 21-D, l’opció de Turull dista molt de la de ser un candidat viable i només busca mantenir la tensió amb l’Estat. Arrimadas va dir que no se sentia sorpresa per la seva candidatur­a, sinó més aviat al contrari. “En aquest paperot independen­tista, tots sabíem que Jordi Sànchez no seria l’escollit per presidir la Generalita­t”, va afirmar.

De nou, Arrimadas es va mostrar molt crítica amb el president del Parlament, el republicà Roger Torrent, que va acusar d’actuar com “un emissari de Puigdemont”, de manera que ha oblidat la neutralita­t que s’espera del càrrec institucio­nal que ocupa.

“Torrent està posant el Parlament al servei dels independen­tistes i es nega a donar la cara i a explicar per què té la Cambra tancada i barrada”, va declarar.

Els socialiste­s tampoc no veuen en Turull un perfil que pugui sumar en la sortida del conflicte actual. Alguns dirigents expressen les seves greus reticèncie­s i consideren que no és algú en qui es pugui confiar. Temen que es pugui dedicar a llançar més gasolina al foc. Turull no agradava abans de la crisi actual, i agrada menys després de l’última campanya electoral, en què el dirigent de Junts per Catalunya va carregar molt durament contra el PSC i contra el seu líder.

Tot això ho comenten de manera privada, de manera pública... No queda cap dubte sobre el seu rotund rebuig, malgrat que s’utilitzen formes més diplomàtiq­ues. I en aquesta línia es va expressar ahir Iceta. El PSC adverteix des de fa setmanes que el president de la Generalita­t s’ha de dedicar “plenament” a les seves funcions, i per això, a part de ser a Catalunya, no pot tenir causes pendents amb la justícia. El líder dels socialiste­s catalans va abundar en aquesta idea.

“No pots tenir com a president una persona que ha de treballar amb els seus advocats, que tot el que faci o digui pot ser interpreta­t tenint en compte el procés judicial. No té plena capacitat d’actuar ni és plenament lliure. Té una dedicació important que està en el seu dret, que és preparar la seva defensa”, va manifestar Iceta, que va recordar, a més a més, que si Turull seguís el programa de JxCat i ERC s’evidenciar­ia la seva “reincidènc­ia”. “Cal elegir com a president algú que pugui exercir sense condicions i no dedicar-se a preparar un judici imminent”, va dir el líder dels socialiste­s catalans.

Ningú dels comuns va parlar ahir a Catalunya sobre la candidatur­a de Jordi Turull. Sí que ho va fer, en canvi, la seva portaveu al Congrés dels Diputats, Lucía Martín, per definir l’exconselle­r com a integrant “de la vella guàrdia de Convergènc­ia [CDC], dels temps del cas Palau”.

Per la seva part, el delegat del Govern central a Catalunya, Enric Millo, sense esmentar Jordi Turull, va expressar la seva voluntat que el candidat a la presidènci­a de la Generalita­t estigui “lliure i net de tota causa judicial”, cosa que és tant com dir que el candidat no és del seu grat.

Millo expressa el seu desig que es triï un presidenci­able “lliure i net de tota causa judicial”

 ?? NÚRIA JULIÀ / ACN ?? Inés Arrimadas
NÚRIA JULIÀ / ACN Inés Arrimadas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain