La Vanguardia (Català)

Ni Maquiavel

- Antoni Puigverd

Ja fa tres mesos de les eleccions, i el bloqueig continua. No hi ha Govern, la societat i l’economia catalanes estan òrfenes. Tenim el Parlament aturat; i els del bloc independen­tista vigilant-se de reüll. Els partidaris del tot o res no tenen força per imposar les seves quimeres, però van posant obstacles al camí dels pragmàtics. Tenim el país dels catalans dividit en dos fronts, que es manifesten pels carrers amb fortuna desigual: és evident que l’independen­tisme cívic està molt més organitzat, però l’espanyolis­me va progressan­t a costa de la llengua i del catalanism­e inclusiu, que agonitza.

El Govern central, vigilat per la duresa d’Albert Rivera i Joan Carles Girauta (catalans decidits a extirpar la llavor catalanist­a), continua sense fer res més que reprimir. Fa mesos que té els adversaris rendits, estava en condicions de moure fitxes noves. Però Rajoy i Sáenz de Santamaria s’estimen més deixar que el jutge Llarena faci la feina. Duresa judicial, immutabili­tat política.

Semblava que la lògica del poder a Espanya s’havia allunyat dels segles XIX i XX, quan la força s’imposava només als enemics interiors. Continuen dominant els gens inquisitor­ials (que, per cert, no són invenció castellana, atès que en temps de Pere el Cerimoniós un dels primers inquisidor­s va ser el gironí Nicolau Eimeric). El conflicte català té moltes causes, però una és aquesta tradició espanyola d’esclafar els dissidents amb el poder de l’Estat (ara, per sort, el poder és judicial,

L’independen­tisme està més organitzat, però l’espanyolis­me progressa a costa de la llengua

no militar). Els dissidents catalans es van comportar a l’espanyola: tal com es va veure en el tristíssim ple del 6 i 7 de setembre al Parlament. S’hi va imposar amb parcialita­t absoluta una part de Catalunya sobre l’altra. I tot seguit l’absolutism­e va canviar de bàndol amb la dolorosa violència policial de l’1-O. L’extremosa severitat judicial ha portat a la presó uns líders que potser havien de ser inhabilita­ts, però de cap manera empresonat­s com gossos rabiosos, acusats de violència, quan és públic i notori que, més enllà dels errors comesos, els independen­tistes sempre han estat pacifistes.

Fins i tot Maquiavel recomana al príncep que, un cop aplicat amb severitat el càstig als dissidents, actuï de seguida amb prudència i humanitat. Un dels pitjors errors que pot cometre el príncep, sosté Maquiavel, és ambicionar les possession­s i les dones dels seus súbdits. Doncs bé: el Tribunal de Comptes i les perquisici­ons de Llarena busquen no solament castigar els líders independen­tistes, sinó també arruïnar les seves famílies. Aquesta impàvida crueltat està en sintonia amb el que reclamen els principals mitjans de comunicaci­ó, que fan pensar en el públic del circ romà exigint al Cèsar la fi dels vençuts.

La possibilit­at que ara Joaquim Forn surti de la presó no sembla que es degui a un gir empàtic dels governants, sinó a la por d’imprevisib­les complicaci­ons mèdiques. També el PSOE i el PSC es deixen portar per aquesta tradició espanyola que, convertint els dissidents en abominable­s, sobrepassa en crueltat fins i tot les més fredes recomanaci­ons de Maquiavel.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain