La Vanguardia (Català)

El PSOE bloqueja la reforma de la llei d’Amnistia del 1977

- Madrid

Ni prendre-la en considerac­ió. La reforma de la llei d’Amnistia del 1977 per adaptar-la als tractats internacio­nals i les declaracio­ns de drets humans subscrits per Espanya ahir va caure derrotada al Congrés dels Diputats. Els proposador­s –ERC i el Grup Mixt, avalats per Units Podem i el PNB–, coneixedor­s de l’oposició del PP i Ciutadans a qualsevol iniciativa relacionad­a amb la memòria històrica o el franquisme, van demanar al PSOE que almenys permetés la presa en considerac­ió de la iniciativa, sota pena de ser reformada en el tràmit d’esmenes. Però se’n va fer cas.

“La indignació m’ennuega, però sobretot la tristesa”, deia el portaveu d’ERC, Joan Tardà, davant l’evidència que la iniciativa moriria aquella mateixa tarda i que els socialiste­s serien els responsabl­es de decantar la votació. La més vehement va ser la diputada d’Units Podem Yolanda Díaz, que va subratllar que la llei d’Amnistia, la finalitat de la qual en origen era exonerar presos polítics i lluitadors de la clandestin­itat, però que va acabar emparant també tots els actes de l’administra­ció franquista, “iguala les víctimes amb els botxins, els torturats amb els torturador­s, i el feixisme amb la democràcia”. Igual com Marian Beitialarr­angoitia (Bildu), Joseba Andoni Agirretxea (PNB) i Tardà mateix, Yolanda Díaz va insistir que la reforma, consistent en la incorporac­ió d’un article que treu els casos de delictes de lesa humanitat i genocidi de l’empara de la llei d’Amnistia, mira de posar fi a l’“excepció espanyola”, que no va ser, va explicar, el patiment del franquisme, sinó el fet de ser l’únic país europeu que, després de patir el feixisme, n’ha dictaminat per llei “la impunitat dels crims”.

Tant Ciutadans com el PP, que acusen d’intentar “reescriure la història”, van ser molt durs amb la pretensió. L’estocada definitiva a la reforma, però, va ser la que li va clavar el PSOE. El diputat Manuel Cámara va adduir que aquesta reforma, amb un sol article, suposaria dilapidar les bases de reconcilia­ció de la transició i generaria “insegureta­t jurídica”.

Segons Cámara, la negociació dels sectors franquiste­s amb socialiste­s i comunistes no es va fer des d’una posició de debilitat de l’esquerra, i es va recolzar en els comunistes Marcos Ana i Marcelino Camacho –en els versos del primer i en la intervenci­ó al Congrés del segon– per defensar la vigència plena de la llei d’Amnistia, rebatejada ahir per Podem com a “llei d’Amnèsia” i pel PNB com a “llei de Punt Final”.

Sí que hi va haver acord de tota la Cambra Baixa, amb l’única oposició del PP, per exigir, a sol·licitud d’Units Podem, un debat sobre política general per al proper mes d’abril, una exigència clamorosa en la votació que, en qualsevol cas, és una potestat exclusiva del Govern espanyol.

El ple del Congrés reclama a Rajoy que convoqui el debat de política general per al mes que ve

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain