La Vanguardia (Català)

Quina enganyifa de primavera!

- Joaquín Luna

Ahir va arribar la primavera amb molt poca gràcia i diverses neus. Ja va sent hora de desemmasca­rar aquesta estació prestigiad­a en la qual els poetes s’inflen a vendre llibres i els homes cursis a perseguir senyores amb mètodes lírics que la resta de l’any funcionen a mitges.

Tot el que es fa en nom de la primavera convida a l’escepticis­me. No hi ha per on defensar aquesta estació tret del juny, quan acaba, la qual cosa confirma que estem davant una visita que només dona, com els nets als avis, dues alegries: una quan arriba –ahir ni això– i una altra quan se’n va. –Ha fet 95 primaveres! El que deia: molt de màrqueting. Una enganyifa perquè dit així, amb to jovial i primaveral, qualsevol diria que resulta més optimista complir 95 primaveres que 21 hiverns.

La ciutadania és il·lusa i l’hi perdona tot, a la primavera, començant per la propensió a justificar la seva inestabili­tat meteorològ­ica, tan perjudicia­l per al gremi de comerciant­s del tèxtil que ja llueixen als aparadors peces alegres amb aquesta porqueria de temps. No és que ells siguin optimistes: la primavera torna tocat del bolet a qualsevol i suscita expectativ­es desmesurad­es entre la població.

La primavera té molts admiradors, sobretot al camp. Com podria no tenir-ne si és tan rutinària la vida als pobles petits la resta de l’any? Que si les cireres apareixen, els rossinyols refilen i les orenetes volen. Sí, esclar. Quina obvietat. La vida dels agricultor­s és molt dura i com a revenja aquests senyors gallegen a la primavera dels seus coneixemen­ts i de dominar un argot que té com a principal objectiu blasmar el desinterès de la humanitat –més urbana que mai– per no distingir una alzina surera d’una alzina,

La prestigios­a primavera dona dues alegries, com els nets als avis: quan arriba –ahir, ni això– i quan se’n va

assumpte menor tret de pels qui viuen del negoci, subvencion­at a tot Europa pels ingenus habitants de les ciutats que encara creiem que els pebrots de Padrón venen de Padrón i tots els pèsols verds del Maresme. I els nens, de París, amb una baguet sota el braç!

La principal gràcia que un li veu a la primavera és que ens aproxima a l’abric de l’estiu i a aquella transforma­ció de les dones, que deixen enrere les peces, la moral i les introspecc­ions d’hivern i llueixen figura. Hi ha certes alegries que s’intueixen més que no es tenen, encara que parlar de faldilles curtes i escots alegres sigui avui terreny minat.

Jo me n’alegro pels poetes amb versos que esperen lectors i el gremi de meteoròleg­s, club de sàdics que es delecta amb l’augment de l’audiència habitual en aquestes dates. S’han fixat en el somriure postcoital que llueixen davant els seus mapes? I la seva alegria quan anuncien un “temps variable” o “inestable”, feina que rematen encolomant a l’espectador del 2018 algun refrany del segle XIX sobre la primavera i les seves conyes?

Si no fos perquè la primavera la sang altera...

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain