La Vanguardia (Català)

El pol·len arriba més tard aquest any pel fred però causarà al·lèrgies més fortes A Barcelona es detecta una reducció d’al·lergogen del plàtan d’ombra

- Barcelona

El front fred que travessa la península Ibèrica, amb episodis de pluges i vent, està endarrerin­t la pol·linització de les plantes causants de les principals al·lèrgies en la població, com el plàtan d’ombra, l’olivera, les gramínies i la parietària, entre altres espècies. Una vegada tornin a pujar les temperatur­es, però, es reiniciarà el procés de pol·linització i afectarà amb més intensitat els al·lèrgics que la mitjana dels darrers anys.

Jordina Belmonte, investigad­ora de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universita­t Autònoma de Barcelona (Icta-UAB) i responsabl­e de la Xarxa Aerobiològ­ica de Catalunya (XAC), preveu un període de pol·linització més tard al calendari, més intens, però també més curt respecte a altres anys.

Segons la XAC, les persones que en patiran més els efectes al llarg de les properes setmanes seran els al·lèrgics al pol·len del plàtan d’ombra, les gramínies, l’olivera o la parietària. “Com que la primavera serà relativame­nt complicada, és important que la gent es diagnostiq­ui i iniciï el tractament com més aviat millor, perquè hi ha persones que no han patit mai una al·lèrgia, però amb els nivells que es preveuen podrien tenir els símptomes per primer cop”, ha explicat Belmonte.

“No volem alertar més del compte, però demanem que es vigili amb la pol·linització, perquè arribarà amb força”, ha afirmat Belmonte, que destaca que, malgrat les males previsions de pol·len, no es preveu arribar als nivells extrems de l’any passat en una primavera que es preveu plujosa.

A Catalunya, els últims 24 anys s’ha incrementa­t la concentrac­ió de pol·len d’arbres (plàtan, xiprer i olivera), al contrari del que passa amb el de les herbàcies com ara parietàrie­s, gramínies i blets, que tendeixen a disminuir.

Tot i això, hi ha excepcions, com a la ciutat de Barcelona, que segons Belmonte té “una actuació exemplar”, atès que el nombre de plàtans d’ombra als carrers s’està reduint i això es tradueix en una disminució dels nivells de pol·len d’aquesta espècie a l’aire, assenyala.

Segons l’Ajuntament de Barcelona, el 1992 el plàtan representa­va un 50% dels arbres de la ciutat. El 2016 era tan sols d’un 30%, i els propers anys es reduirà a un 15%. “No s’eliminarà del tot”, afirmen fonts del Consistori, “pel seu caràcter identitari”. Es mantindrà en vies com la Diagonal, la Gran Via, el passeig de Gràcia o la Rambla. Quant a les oliveres i els xiprers, no es preveu substituir-los, però tampoc augmentar-los.

A les ciutats la contaminac­ió generada pel trànsit i les calefaccio­ns agreuja la reacció immunològi­ca dels al·lèrgics.

A Catalunya hi ha registrats un total d’un milió i mig d’individus amb alguna patologia al·lèrgica respiratòr­ia, i en 4 de cada 10 casos està provocada per un pol·len. Són la primera causa de rinoconjun­tivitis i la segona d’asma. L’al·lergòloga de l’hospital Vall d’Hebron, Teresa Garriga, va assenyalar que en 15 anys es duplicaran les malalties al·lèrgiques i que els epidemiòle­gs alerten de l’alça en la població infantil.

Garriga va destacar la “preocupant” falta assistenci­al en algunes zones com l’Alt Penedès, el Berguedà, Osona o Girona, on l’absència d’especialis­tes fa que hi hagi una “fragmentac­ió dels diagnòstic­s, amb múltiples visites amb diversos especialis­tes, i la multiplica­ció de la despesa sanitària”. La llista d’espera a Catalunya se situa en 98 dies, segons un estudi del 2015.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain