La Vanguardia (Català)

El zoo accentua la seva crisi i baixa del milió de visitants

Les pèrdues econòmique­s que va registrar l’any passat l’equipament van superar els sis milions d’euros

- LUIS BENVENUTY Barcelona

“L’alcaldessa Colau vol deixar-lo morir ofegant-lo sense inversions”, diu el popular Mulleras

El nombre de visitants del zoo de Barcelona ja està per sota del milió. El darrer balanç de l’empresa municipal BSM il·lustra la crisi del recinte de la Ciutadella durant els últims anys. Si bé l’equipament va registrar el 2016 un total de 1.007.343 visitants, l’any passat no van ser més de 870.370. En aquests moments el zoo és molt lluny del seu propi rècord, registrat el 2011, quan va arribar a 1.164.000 visites. Aquest descens en la popularita­t va de la mà d’unes pèrdues econòmique­s creixents que amenacen la sostenibil­itat de la institució.

Els comptes de BSM mostren com aquestes pèrdues van arribar l’any passat als 6.017.773, un 31,6% més de les previstes inicialmen­t. Les pèrdues de l’any anterior van ser de 4.371.591 euros. Parlem de més de deu milions en tot just un parell d’anys. L’any 2014 les pèrdues del zoo amb prou feines s’acostaven als 300.000 euros.

L’oposició municipal no dubta a atribuir aquests resultats a la gestió del Govern de l’alcaldessa Ada Colau. El nou director del zoo va presentar abans-d’ahir el nou pla estratègic de l’equipament, un pla que comporta la pèrdua progressiv­a d’un centenar d’espècies, de les més exòtiques. La majoria dels regidors entén que s’està deixant esllanguir l’atracció d’una manera deliberada.

Segons el portaveu demòcrata, Jaume Ciurana, “aquesta crisi és fruit d’una falta de lideratge polític i de certa desídia. Encara no sabem quina serà la nova llar dels dofins; els retards de les obres de la sabana van repercutir en les vistes i el nou pla estratègic anunciat en veritat és paper mullat. No té cap concreció”. En aquest sentit, el republicà Jordi Coronas va apuntar que “el Govern municipal va mantenir el debat obert durant tres anys per ara fer una proposta de pla estratègic que no preveu cap inversió en aquest mandat”. L’edil de Ciutadans, Santiago Alonso, també va lamentar que els comuns triguessin tant a fer una proposta tan poc concreta.

A més, el regidor popular Javier Mulleras va destacar que l’any passat “només es va invertir en el zoo la meitat del pressupost­at. Això demostra que l’alcaldessa Colau no creu en el zoo, vol deixar-lo morir, ofegant-lo sense inversions ni campanyes de promoció i reduint un 15% les visites de les escoles de Barcelona”. Segons Mulleras, la disminució anunciada d’espècies buidarà el zoo de contingut. “Defensem un zoo que comparteix­i lleure i també investigac­ió amb la universita­t, amb la preservaci­ó d’espècies, potenciant l’educació mediambien­tal i sent un referent de la ciutat com ho va ser durant anys amb icones com en Floquet de Neu o l’orca Ulisses”.

Des del PSC, Jaume Collboni va apuntar que “a l’inici del mandat van aparèixer veus que qüestionav­en la continuïta­t del zoo. La falta d’un model va fer que es renunciés a fer campanyes de comunicaci­ó i promocions. Això va derivar en una baixada de visitants”.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Les zebres es deixaran d’exhibir al zoo de Barcelona durant els propers anys
ÀLEX GARCIA Les zebres es deixaran d’exhibir al zoo de Barcelona durant els propers anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain