La Vanguardia (Català)

Front contra l’expulsió dels urbans discapacit­ats

L’oposició en bloc reclama que els agents malferits puguin ser ressituats en lloc de jubilar-los amb la meitat del sou

- TONI MUÑOZ Barcelona

En els temps que corren és molt poc habitual que independen­tistes, constituci­onalistes, dretes i esquerres es posin d’acord en alguna cosa. Ahir, però, va passar a l’Ajuntament de Barcelona. Els grups de l’oposició, PP, PDECat, Cs, ERC i PSC, així com la CUP, malgrat que va evitar sortir a la fotografia, van unir forces per reclamar al govern municipal d’Ada Colau que reincorpor­i en segona activitat els agents de la Guàrdia Urbana que van patir una discapacit­at en l’exercici de les seves funcions. Actualment, si un agent de la Guàrdia Urbana queda malferit i pateix una discapacit­at és expulsat del cos amb una pensió del 55% del sou.

L’oposició reclama que es capgiri aquesta situació i els agents que ho vulguin puguin ser ressituats en un nou lloc d’acord amb les seves capacitats. Aquesta és la reivindica­ció que fa anys que impulsa l’Associació per la Integració dels Policies Locals, que lidera Vicenç Flores, guàrdia urbà forçosamen­t retirat als 30 anys després de patir una greu lesió en un peu quan intentava frustrar un atracament en ple carrer. Des d’aleshores intenta tornar-se a incorporar al cos desenvolup­ant una tasca diferent. L’associació ja ha aconseguit l’aprovació de la segona activitat dels agents discapacit­ats en municipis com Palamós, Viladecans, Cerdanyola, Tarragona, Lleida i Castelldef­els, entre d’altres. Ahir l’oposició ho va reclamar com una mesura per complir amb els drets humans, i va denunciar que el govern d’Ada Colau no s’hagi ni reunit amb els representa­nts de l’associació i hagi delegat els contactes en un gerent municipal. El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, va instar Colau a posar fi al “postureig polític” i deixar de menysprear els agents de la Guàrdia Urbana. Per la seva part, el representa­nt del Grup Demòcrata, Jordi Martí, va destacar l’excepciona­litat d’un acte que reunia tota l’oposició “amb un únic discurs” contra el govern d’Ada Colau, que “no creu en la Guàrdia Urbana”, i va assenyalar que la segona activitat serviria per pal·liar el dèficit d’agents que arrossega el cos policial barceloní.

La setmana passada els grups van aprovar una proposició per reclamar un augment de la plantilla dels policies de Barcelona davant el risc que l’entrada en vigor de la llei de jubilació anticipada retiri de cop i volta centenars d’agents. Per això, el portaveu de Ciutadans, Paco Sierra, va recordar que “hi ha menys agents que abans dels Jocs Olímpics” en una ciutat amb més població i més turistes. Carmen de Andrés, del PSC, també va considerar que la segona activitat “pot ajudar a pal·liar” la falta d’efectius, i des del PP Xavier Mulleras va demanar “recompensa­r” el compliment del seu deure als agents de la Guàrdia Urbana amb el pas a una segona activitat i no castigarlo­s amb una jubilació anticipada amb la meitat del sou.

Els grups demanen que Barcelona segueixi els passos de Palamós, Tarragona, Lleida i Castelldef­els

 ?? CÉSAR RANGEL ?? De Andrés, Martí, Coronas, Sierra i Mulleras amb el president de l’associació de policies discapacit­ats
CÉSAR RANGEL De Andrés, Martí, Coronas, Sierra i Mulleras amb el president de l’associació de policies discapacit­ats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain