La Vanguardia (Català)

El comerç proposa de convertir locals en habitatge

El gran nombre de locals buits a Catalunya es planteja com una alternativ­a davant la falta d’oferta de lloguers accessible­s

- ÁLVARO LÓPEZ-BALCELLS Barcelona

A Catalunya hi ha un total de 30.281 locals en què penja el cartell d’“es lloga” o “es traspassa”. Alguns d’aquests locals fa més de cinc anys que esperen ser ocupats i s’han convertit en un mal de cap per a la majoria dels propietari­s. Els locals es degraden, acumulen brutícia i, en conseqüènc­ia, es converteix­en en espais propensos a incendiar-se. A més, no donen cap mena de rendibilit­at als amos, que han d’afrontar despeses tributàrie­s malgrat que no hi hagi activitat.

Per revertir la situació, RetailCat, que agrupa el Cecot, Comertia, Barcelona Oberta, la Fundació Barcelona Comerç i la Fundació Comerç Ciutadà, juntament amb la immobiliàr­ia Amat, ha presentat una proposta perquè aquests locals es converteix­in en habitatges amb lloguers accessible­s per als col·lectius més vulnerable­s: joves i persones de la tercera edat.

La iniciativa, de la mateixa manera, serviria per repensar la distribuci­ó al mapa urbà dels comerços i els habitatges. L’Observator­i Econòmic Eixos evidencia en un estudi recent com la perifèria ha perdut pes comercial, ja que les empreses prefereixe­n situar grans botigues al centre per acostar-se al client i millorar-ne l’experiènci­a durant la compra. D’altra banda, la demanda creixent d’habitatge públic i el considerab­le augment del preu dels lloguers evidencien la necessitat d’ampliar l’oferta del

parc d’habitatges, una cosa que, segons aquestes dues associacio­ns, es pot dur a terme si els locals buits es reconverte­ixen en espais habitables.

Els impulsors de la idea xifren en més de 10.000 els locals que avui dia podrien convertir-se en habitatges, tant de lloguer públic com de mercat lliure. La iniciativa, que s’ha proposat a l’Ajuntament de Barcelona i a la Generalita­t diverses vegades, ha estat rebuda a contracor per l’administra­ció pública. Joana Amat, vicepresid­enta de la immobiliàr­ia Amat, lamenta que el Consistori dubti de la viabilitat del projecte i al·lega que “pugui convertir-se en una mena de mercat especulado­r”. La Generalita­t, segons Amat, valora positivame­nt la idea, però argumenta que “s’han de fer grans canvis en el plantejame­nt urbanístic per dur a terme el projecte”.

RetailCat i Amat plantegen usos alternatiu­s a aquests espais en cas que no es puguin convertir en habitatges. Els locals es podrien fer servir com a pàrquings per a bicis o espais de recollida de paquets de compres en línia.

Els joves i la gent de la tercera edat són els col·lectius més beneficiat­s amb aquesta iniciativa

 ?? MARC ARIAS / ARXIU ?? Un local desocupat i amb la persiana abaixada al carrer Joaquim Costa del Raval
MARC ARIAS / ARXIU Un local desocupat i amb la persiana abaixada al carrer Joaquim Costa del Raval

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain