La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS Màrius Serra

-

HORITZONTA­LS 1 Esclatem de tant menjar costellete­s de be. Expressàve­u la vostra hilaritat. 2 Us aplegueu formant riu de manera carnavales­ca. Cartes que pretenen arribar d’hora o molt d’hora. 3 Piga sense segones. Us fixeu en el que us diuen des d’una institució cultural. Reiterat, el so d’una rebolcada vestit de franel·la. 4 Relatiu a les muses. L’arc multicolor. Seu, però d’ells mateixos. 5 Res no és. Canadà retira de la competició els seus asos. Tacat.

6 Fugida del paradís quan descobreix que Adam ja té una criatura. Viatjà. Contra-rellotge. 7 Crit de queixa. L’impost d’activitats econòmique­s. Moral sintètica o antitètica. Iode. 8 Musulmans. Estri per a la feina. 9 Kàiser sense número. Rovellen. Sant Jordi Uniformat.

10 Acaba com comença. Defecades. Empresonat­s per menystenir sant Jordi. 11 Repeteix. Així comencen totes les ovacions. Malmet (i renega).

12 Ocell dels otídids que comparteix nom amb una antiga moneda valenciana. Brandat, el drap simbòlic, des dels terrats. Tibo sense vocalitzar.

13 Principi etimològic. Bru i fumador que emula el vell Kojak. Que actua sense regir-se per criteris ètics.

14 Obra de ceramista que pot ser molt trepitjada. Arranjaré el motor amb un cert paternalis­me.

VERTICALS 1 Us tallareu els cabells al zero. Emperador alemany que els futbolers relacionen amb Franz Beckenbaue­r. 2 Precedeix la conclusió d’un raonament lògic. Vímets. Colós. 3 Rama del saber. Antigues mesures de pes catalanes. L’ham de l’alfabet. 4 Heu perdut la porteria de rugbi. Els més cridaners dels westerns. Ho perfumo. 5 Final d’apnea. Conversa. Quasi és gol. 6 Bescambril­la. Abandona algú. El metall més noble. 7 Est. Terra devastada que no admet cap mena de conreus. Persona que fabrica la substància que permetia enrigidir els colls de les camises. 8 Proveïa de materials una tropa. Succeeix. Al bell mig del desert. 9 Operació de salvament d’un muntanyer. El mallorquí. Japonès il·localitzab­le 10 Rigui en absència dels legionaris romans. Ajuntaven. La reina de l’escaquer. 11 El cos de les rees. Lligui per regalar. En un cert sentit, eructar. 12 Bufo el globus. Hi posem manetes. La divinitat egípcia més assolellad­a. 13 Llengua mediterràn­ia procedent probableme­nt d’una fusió d’elements autòctons i asiàtics. Aplegar. 14 Dit d’un interès abusiu. Que es pot fer servir com un floc de cabells.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain