La Vanguardia (Català)

Català sense fronteres

TV3 estrena demà ‘Katalonski’, un espai a la recerca de persones de tot el món que han volgut aprendre l’idioma

- FRANCESC PUIG

Hi ha unes 12.000 persones al món que no són catalanes però parlen català. I moltes d’elles mai han trepitjat Catalunya. La majoria l’estudien a les classes que hi ha en universita­ts de tot el món organitzad­es per l’Institut Ramon Llull: des de Xile fins al Japó, des del Canadà fins a Austràlia. Des de demà, dijous, després del Polònia, el nou programa Katalonski anirà a la recerca d’aquestes persones per conèixer les seves històries i preguntar-los què les va portar a aprendre català.

Halldor Mar, un músic islandès que va venir fa gairebé 25 anys a Barcelona acompanyat d’una guitarra i que ara ja hi té família, viatjarà amb aquest objectiu a 13 països diferents, on coneixerà entre cinc i sis persones en cada capítol amb qui compartirà el seu dia a dia, les seves aficions i moments especials, com, per exemple, com se celebra un Sant Jordi a Nova York o com es fan castells al Canadà.

El conductor del programa es defineix com un “katalonski”, que significa català en diverses llengües com el rus i el serbi, i va explicar durant la presentaci­ó del nou espai als mitjans que ell es va apropar al català “gràcies a la música i als programes de televisió. De fet, va ser amb el Sense títol, d’Andreu Buenafuent­e; tenia tantes ganes de veure’l que em van venir ganes d’aprendre català. I la música també va tenir-hi molt a veure, amb un disc de cançons infantils d’Albert Pla. Van ser aquests dos moments clau per a mi, vaig descobrir que aquest idioma té cançons precioses, i el vaig començar a parlar”.

Mar, que debuta a la televisió i que ha composat també la música de la capçalera del programa, va afegir que s’havia sentit molt identifica­t amb els protagonis­tes amb qui ha parlat “perquè ells també han après, en moltes ocasions, gràcies a la música o a la televisió, igual que vaig fer jo”. Entre els perfils de qui vol aprendre català hi ha des d’estudiosos fins a poliglotes, però també d’altres que ho fan per curiositat, per casualitat o per amor.

Katalonski és una producció de TV3 en coproducci­ó amb Broadcaste­r Audiovisua­l Services i La Lupa Produccion­s, amb el suport i la col·laboració, entre d’altres, de l’Institut Ramon Llull, entitat clau per a la realitzaci­ó del programa. El seu director, Manuel Forcano, destacava que Katalonski donarà visibilita­t a la feina que fa l’entitat, que és potenciar arreu del món l’aprenentat­ge del català, novena llengua més parlada a Europa i la 88a al món. “Nosaltres fem promoció del català per tot el món i volem que aquesta llengua estigui a les millors universita­ts, on tenim més de 6.000 estudiants”, va afirmar durant la presentaci­ó del programa als mitjans.

El productor executiu Valentí Roda va explicar que els 13 episodis s’han rodat durant un any i mig i que el programa “vol potenciar les xarxes socials, molt importants avui, no només l’emissió convencion­al”. Amb referència a la llengua, va recordar les paraules de Pompeu Fabra en el sentit que un idioma “reflecteix la vida i els costums dels seus usuaris”, i en aquesta línia va afirmar que “el català no té fronteres” i que “la nostra cultura és present al mercat global”.

D’altra banda, Oriol Gisbert, director de Katalonski, va revelar que “sempre estem pensant històries, i, si hi ha 150 centres pel món en què s’estudia català, vam pensar que podia ser curiós conèixer la seva història. Vam començar a explorar, i ens va resultar increïble. A més a més, hi va haver molt interès, perquè vam rebre més de 500 sol·licituds per participar-hi. De fet, a aquesta gent que ha après català els fa il·lusió que la televisió pública els reconegui i els doni un espai, perquè se senten legitimats. Molts d’ells s’han interessat pel català gràcies a internet i al fet de veure un programa a televisió”.

El músic islandès Halldor Mar és el conductor del programa, que explicarà entre cinc i sis històries personals en cada capítol

 ?? TV3 ?? El conductor, Halldor Mar (dreta), visita Nova York i Washington al primer capítol, que s’emet demà
TV3 El conductor, Halldor Mar (dreta), visita Nova York i Washington al primer capítol, que s’emet demà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain