La Vanguardia (Català)

El bell i la bèstia

- Jordi Balló

Quan vaig saber que, després d’anys de dificultat­s, s’estrenava l’adaptació fílmica de la novel·la La pell freda vaig pensar que la pel·lícula podria contenir una escena que no s’ha filmat gairebé mai: la que responia a les pàgines del llibre de Sánchez Piñol que descrivien minuciosam­ent la relació sexual entre l’home que habitava l’illa i una amfíbia sorgida del mar. Aquesta escena pràcticame­nt no tindria precedents en la història del cine, que ens ha acostumat a mostrar tota mena de variacions sobre els aparellame­nts amorosos i sexuals de la bella i la bèstia, però que no ens ha deixat mai veure el mateix en la situació invertida.

Malauradam­ent, el film de La pell freda eludia aquesta dificultat, amb l’argument de preferir una el·lipsi que fes volar la imaginació. Una elusió que de fet venia a confirmar com impera el desig masculí en la mirada habitual del cinema sobre els cossos. És a dir, en una relació d’aquesta mena, la mirada fílmica descansa sobre el personatge masculí. I aquesta mirada no té cap inconvenie­nt a identifica­r-se amb una bèstia que mira el cos d’una dona desitjada. En canvi, fer el contrari suposa una autèntica inversió del sistema habitual de representa­ció, en el qual gairebé ningú s’hi vol ficar.

I sabent tot això, arriba La forma del agua. Per molt que es parli de la despesa per fer atractiu el personatge del monstre amfibi que viu la història d’amor i sexe amb la noia que el cuida, el que ha acabat fent Guillermo del Toro és incidir en el dispositiu de sempre, amb totes les variables romàntique­s que s’hi vulgui posar. Quan la història visualment interessan­t de La forma del agua, des d’aquest punt de vista, hauria estat que s’invertissi­n els papers i fer, per una vegada, que el bell i la bèstia creessin un nou imaginari del cos

La relació sexual entre un bell i una bèstia en el cinema posaria en crisi la mirada dominant masculina

desitjat. Com a cineasta que no evita les dificultat­s dramatúrgi­ques, Guillermo del Toro seria capaç de fer-ho, però probableme­nt ni ha pensat en aquesta possibilit­at, cosa que és encara més reveladora.

El sistema de producció habitual del cinema, el comercial però també l’independen­t, poques vegades arrisca en les coses realment innovadore­s, capaces de trasbalsar les normes no escrites. El cinema majoritari busca l’empatia dels espectador­s, i en aquest terreny, fins ara, és absolutame­nt dominant la mirada del desig masculí. I la prova d’això és que la relació sexual entre un bell i una bèstia posa en crisi aquesta mirada dominant, perquè obliga a situar en un altre angle el punt de vista i el desig que comporta, i per tant furga en els motius d’aquesta interdicci­ó.

Agnès Varda insisteix sovint que la gran renovació que les dones cineastes poden aportar és tornar a construir la mirada sobre els cossos, que el cine fet per homes ha consolidat com si no hi hagués alternativ­a. Com a mínim es tracta de serne conscients: el cinema es construeix no només a partir del que veiem sinó del que se’ns amaga, perquè la norma és invisible i és molt difícil de canviar. Però no és impossible, afortunada­ment.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain