La Vanguardia (Català)

222.500 euros al dia

El PSG es gasta una fortuna amb Neymar, lesionat des del 25 de febrer

- SERGIO HEREDIA

Neymar balla reggaeton sobre la cama esquerra, la bona, al ritme de J. Balvin, i aquells moviments es prolonguen deu segons. Potser sona demagògic, però el vídeo li surt carot, al PSG.

El club francès inverteix 2,57 euros per segon en l’astre brasiler (26). Surt a un cappuccino per segon, reflecteix el gràfic que il·lustra aquesta informació.

La inversió sembla ruïnosa per al PSG, sobretot a mesura que s’allarguen els tempos. Neymar li costa al PSG 154 euros per minut. 9.269 euros l’hora. 222.466 euros diaris. És com si el PSG es comprés un Ferrari cada dia.

Des que Neymar es va fissurar el cinquè metatars del peu dret, el 25 de febrer, han passat 24 dies: surt a 5,3 milions d’euros invertits en un jugador que s’ha traslladat al Brasil perquè desconfia dels metges francesos, que balla reggaeton sobre una cama, que assisteix a la festa d’aniversari de la seva germana Raffaella a São Paulo i que es planteja (corren rumors) el futur lluny de París. Els experts interprete­n que no tornarà a jugar al PSG aquesta temporada. La recuperaci­ó es podria prolongar tres mesos. En tot aquest temps el club s’hi haurà gastat vint milions.

Segurament sortiran uns quants milions més. Quan Neymar torni als terrenys de joc podria fer-ho amb l’uniforme de la pentacampi­ona Brasil, de groc. Ho faria als Mundials de Rússia, ja al juny.

El club guarda silenci, però els números parlen. La incidència de Neymar a la Lliga de Campions ha estat relativa. Es tracta d’una dada incòmoda. Fa temps que el PSG pretén transcendi­r la Lliga francesa, considerad­a menor, per convertir-se en un gran equip a Europa. És el llegat que aspira a deixar Nasser al-Khelaifi, el seu president. No serà pas aquest any. Neymar va tenir una presència notable en el xoc d’anada contra el Madrid, a vuitens. Però ja no va intervenir en la tornada. Sense ell, el PSG es va mostrar mediocre. Està fora d’Europa.

Dubtes com aquest envolten la figura de Neymar. Amb ell al camp, què hauria passat a les semifinals del Mundial del Brasil, el 2014? Lesionat, Neymar no va poder ajudar l’amfitriona contra Alemanya. El Brasil va ser humiliat, en una golejada vergonyant per a la pentacampi­ona: 1-7.

Tampoc no sabrem què hauria passat a la tornada de la Champions, contra els blancs. Neymar hauria resolt l’eliminatòr­ia per al PSG?

Es tracta d’una elucubraci­ó, gairebé un intangible, el mateix factor que relativitz­a la factura de Neymar. Al cap i a la fi el PSG també en treu alguna cosa, de Neymar. L’astre ven milions de samarretes i penetra en el mercat llatinoame­ricà. També en l’asiàtic. Neymar és una marca comercial per si sol, un futbolista que va més enllà de l’estadi. Té 38,7 milions de seguidors a Twitter. I gairebé 91 milions a Instagram. Cinc milions d’instagrame­rs van aplaudir la seva imatge, assegut sobre la neu, en pantalons curts, amb el tors a l’aire i una gorreta de Pare Noel posada.

Neymar és un remolí de conseqüènc­ies impredicti­bles. D’alguna manera, bona part del que avui viu el PSG ho ha viscut abans el Barça. En els quatre cursos que va passar al Camp Nou, Neymar va cobrar un total de 85 milions. I el seu fitxatge en va costar prop de cent.

La venda de l’astre va aportar 222 milions d’euros al Barça, però va suposar un notable desgast social i fins i tot penal. L’Audiència de Barcelona va imposar al Barça una multa de 5,5 milions d’euros: va interpreta­r que s’havien comès diverses irregulari­tats en el fitxatge del brasiler. Neymar i el seu pare es van asseure a la banqueta al costat de l’expresiden­t Sandro Rosell (avui a la presó, en espera de judici per altres càrrecs) i Josep Maria Bartomeu.

No va ser l’única sanció en contra del club. El 2014 el Barça havia hagut de pagar una complement­ària de 14,8 milions d’euros pel fitxatge de Neymar.

El seu adeu, controvert­it, va derivar en un sainet d’estiu, amb renyines i una provisió de dades i contradicc­ions. Gerard Piqué hi va ficar cullerada:

–Es queda –va tuitejar, mentre Neymar negociava el seu adeu.

Hi ha qui ja veu Neymar de blanc. Ell balla reggaeton.

Neymar aporta un intangible al PSG: ven milions de samarretes i l’obre a Llatinoamè­rica i Àsia

La venda de l’astre brasiler va aportar 222 milions al Barça, però li va suposar un desgast social i penal

 ?? INSTAGRAM ?? La ruleta Neymar i el seu entorn es retrataven jugant a la ruleta dies enrere al Brasil, on el davanter segueix el procés de recuperaci­ó de la fissura que es va fer al febrer
INSTAGRAM La ruleta Neymar i el seu entorn es retrataven jugant a la ruleta dies enrere al Brasil, on el davanter segueix el procés de recuperaci­ó de la fissura que es va fer al febrer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain