La Vanguardia (Català)

Globus, volees i serps

- RAMÓN ÁLVAREZ

Nosaltres, els jugadors, som els primers interessat­s que aquest nou circuit sigui un èxit. El pàdel és un esport que enganxa quan entres a la pista, però fora pot ser un gran espectacle. I no ho oblidem: un bon negoci”. Fernando Belasteguí­n,

Bela, el jugador que fa 16 anys que és el número 1 del pàdel internacio­nal, feia aquesta reflexió per a

La Vanguardia quan els mateixos jugadors buscaven la fórmula per impulsar un ambiciós circuit internacio­nal que liquidés un etapa de divisions i pugnes de poder al creixent món de la pala. Va ser així com va néixer World Padel Tour (WPT), que ahir va arrencar la seva sisena temporada amb l’Estrella Damm Catalunya Master-Trofeu Adeslas, un torneig que es disputa fins diumenge al Palau Olímpic de Badalona.

Impulsat, doncs, per l’associació de jugadors i per l’agrupació que reuneix els principals organitzad­ors de tornejos, WPT és des del principi el circuit de referència, el que cada any porta aquest esport a més països –en aquesta edició s’estrena Suècia– i difon la seva pràctica i el seu espectacle tant o més que la mateixa federació internacio­nal, que reconeix i avala els seus tornejos. Fins a l’extrem que les cites del World Padel Tour són considerad­es per aquest organisme com a tornejos prèmium, els que ofereixen fins a 1.000 punts per establir el rànquing amb què treballa WPT. La resta de cites oficials no acostuma a repartir més de 100 punts, 500 pel cap alt.

El circuit està gestionat per Setpoint Events, una empresa del Grup Damm en què jugadors i organitzad­ors van dipositar tota la confiança i que ha aportat a World Padel Tour una solidesa i expansió que l’han fet créixer any rere any. Aquest, a més de portar una de les cites del calendari a la ciutat sueca de Båstad, la gran novetat és el primer WOpen, una cita exclusiva del circuit femení que se celebrarà a Madrid a finals de setembre. “El World Padel Tour aposta per la dona, i això n’és una mostra. Enguany, al circuit femení tindrem 15 proves, una menys que al masculí i dues més que l’any passat”, va assenyalar durant la presentaci­ó de la temporada el director general del WPT, Mario Hernando.

El circuit es divideix aquest any en 11 proves Open (totes amb quadre masculí i femení tret de la de Båstad, només per a homes), quatre de la màxima categoria, Master (tres de les quals de doble quadre), cinc de reservades a la categoria promociona­l Challenger i tres d’exhibició, que aquest any es disputaran a Londres, Brussel·les i Ciutat de Mèxic. Aquesta edició, a més, s’estrena el WOpen i la culminació del circuit arriba al desembre amb la disputa del Master final, reservat a les

EXPANSIÓ El principal circuit de l’esport de la pala recala aquesta temporada a la ciutat sueca de Båstad

L’edició més oberta del World Padel Tour va arrencar ahir a Badalona i aquest any estrenarà un torneig exclusiu per a dones

SENSE FAVORITS Bela i Lima i les bessones Sánchez Alayeto seran les parelles a batre en un any de molts canvis

vuit millors parelles del rànquing. Al marge dels d’exhibició, la majoria de tornejos es disputen en ciutats espanyoles, tot i que Lisboa, Buenos Aires i Andorra la Vella celebren cites de referència. Com els organitzad­ors confien que acabi sent l’Open de Båstad.

En el terreny esportiu, aquesta edició presenta el repte renovat per a Bela i el brasiler Pablo Lima de revalidar el Master final després de patir la temporada passada diverses derrotes sonades al circuit, amb l’amenaça que suposa la nova parella que formen Paquito Navarro –primer espanyol del rànquing– i el veterà Juan Martín Díaz, 13 anys com a número 1 formant parella amb el seu compatriot­a Bela. Als 42 anys, El Galleguito –és argentí d’origen, però competeix amb Espanya en competicio­ns per seleccions– ha de demostrar que està completame­nt recuperat de la lesió de genoll que el va apartar l’any passat de les pistes.

A aquesta interessan­t lluita s’hi afegeixen dos argentins més: Sanyo Gutiérrez, que fins ara formava parella amb Paquito, i Maxi Sánchez. Junts ja van conquerir els dos primers Master finals. I una altra nova parella: Mati Díaz, que fins ara acompanyav­a Sánchez, i una de les grans sorpreses del circuit, el jove espanyol Alejandro Galán.

En la competició femenina, les rivals a batre seran les bessones espanyoles Mapi i Majo Sánchez Alayeto, números 1 del rànquing. Tot i que en aquest canvi de parelles que també s’ha donat en aquest inici de temporada entre jugadores, l’argentina Cata Tenorio jugarà amb la joveníssim­a espanyola Bea González mirant de donar la sorpresa. Com tractaran també de fer-ho l’extennista Marta Marrero, que després de partir peres amb Tenorio ha tornat a formar equip amb Alejandra Salazar, apartada de la competició els últims mesos també per una lesió de genoll. Formaran una altra parella espanyola amb aspiracion­s.

 ?? WORLD PADEL TOUR ?? El gran aspirant. Paquito
Navarro, primer espanyol del rànquing, es
va estrenar ahir amb victòria amb el seu nou company, Juan
Martín Díaz
WORLD PADEL TOUR El gran aspirant. Paquito Navarro, primer espanyol del rànquing, es va estrenar ahir amb victòria amb el seu nou company, Juan Martín Díaz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain