La Vanguardia (Català)

Escolano assegura que el G-20 confia en l’evolució de l’economia espanyola

- Buenos Aires. Correspons­al ROBERT MUR

El nou ministre d’Economia, Román Escolano, va debutar al G-20 amb optimisme. Segons Escolano, molts dels seus homòlegs li van expressar a Buenos Aires la seva confiança en l’economia espanyola, després de dos dies de debats en la primera trobada de ministres de Finances de la presidènci­a argentina de l’organisme.

“Domina la impressió que l’economia espanyola continua sent, de les grans economies de la zona euro, la de més creixement econòmic per cinquè any consecutiu”, va declarar Escolano en roda de premsa. “Particular­ment en el primer trimestre, està tenint un to més positiu; els elements fonamental­s d’aquesta revisió a l’alça els compartim, com és el bon to del consum privat, i el bon to també de la inversió”, va indicar. “L’economia espanyola, durant la tardor, va travessar un moment difícil associat amb la situació a Catalunya però en aquests moments el que estem veient és una normalitza­ció de l’activitat empresaria­l”, va afegir el ministre.

Sense esmentar els Estats Units, Román Escolano va carregar contra les polítiques proteccion­istes que promou Donald Trump. “El proteccion­isme és un gran error històric i la comunitat internacio­nal ha de mantenir la seva confiança en l’ordre multilater­al que ens ha costat molts anys d’establir i, en qualsevol cas, si existeixen disputes comercials, resoldre-les en l’àmbit de l’ordre multilater­al de l’OMC i no en el marc de mesures unilateral­s”, va afirmar Escolano, que va expressar la seva “preocupaci­ó i rebuig de qualsevol escalada proteccion­ista”.

Després dels aranzels extres a l’acer i a l’alumini anunciats per Washington i la taxa digital als gegants tecnològic­s dels Estats Units que prepara Brussel·les, el proteccion­isme va ser l’assumpte central de la cita, malgrat que aquesta paraula no va figurar en el comunicat final. Els titulars de Finances van optar per la discreció i la diplomàcia, citant-se a resoldre els desacords en posteriors reunions. “Estem treballant per enfortir la contribuci­ó del comerç a les nostres economies”, diu el comunicat, que també advoca perquè els beneficis

de la digitalitz­ació “siguin compartits per tots”. En aquest sentit, Escolano va defensar la posició europea respecte a la taxa digital i es va mostrar partidari d’“avançar sense necessitat d’esperar a un acord global”.

Els ministres del G-20 es van citar a desenvolup­ar “un ventall d’opcions”, tant per regular l’economia digital com les criptomone­des, que seran debatudes a la reunió de Buenos Aires del juliol. Sobre els criptoacti­us, el comunicat adverteix que “poden tenir implicacio­ns per a l’estabilita­t financera”, que són un risc per a la “protecció dels consumidor­s” i que poden ser utilitzats per a l’evasió fiscal, el blanqueig de diners i el finançamen­t del terrorisme.

Respecte als aranzels a l’acer i a l’alumini, la Xina, la gran perjudicad­a per la mesura, va guardar silenci, mentre que el secretari del Tresor nord-americà, Steven Mnuchin, es va mostrar conciliado­r i diplomàtic. “Defensem el comerç lliure i recíproc”, va dir Mnuchin en roda de premsa, on va revelar que es va reunir amb quinze dels seus homòlegs del G-20 i tots li van demanar el mateix: que exclogui els seus països d’aquests aranzels.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain