La Vanguardia (Català)

El Banc d’Espanya eleva la previsió del PIB al 2,7%

La rebaixa de la tensió política pesa en la revisió a l’alça

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

L’expansió de l’economia es prolonga i la progressiv­a desacceler­ació serà menys acusada del que havia projectat el Banc d’Espanya el desembre passat. L’organisme supervisor va millorar ahir les seves previsions a l’elevar el creixement del PIB per a aquest 2018 al 2,7%, al 2,3% per al 2019 i al 2,1% per al 2020 –tres, dos i una dècima més respectiva­ment que a finals de l’any passat–. La rebaixa de la tensió a Catalunya, amb les bones perspectiv­es de l’economia global i del sector exportador a Espanya, expliquen en gran manera aquesta revisió a l’alça.

En concret, l’informe de l’organisme que dirigeix Luis María Linde parla d’una “certa estabilitz­ació dels efectes adversos” des del desembre per la situació política a Catalunya. “Aquests efectes, circumscri­ts majoritàri­ament a l’economia catalana, van ser més notoris en els indicadors de despesa privada interna i de turisme estranger, en la part final del 2017, si bé alguns d’ells s’haurien revertit en els primers mesos del 2018”, expliquen. Alhora, apunten que Catalunya “podria experiment­ar” aquest primer trimestre una taxa de creixement “una mica menor” que la mitjana d’Espanya, “com va passar el trimestre anterior i en contrast amb el seu dinamisme més gran en trimestres precedents”. El Banc d’Espanya també ha avançat la seva estimació de creixement del PIB espanyol per a aquest primer trimestre de l’any, que situa en el 0,7%, repetint per tant el registre del segon trimestre del 2017.

D’altra banda, el supervisor mostra la seva preocupaci­ó pels “anuncis” realitzats en els últims dies pel Govern de Mariano Rajoy. Segons el seu parer, amenacen de representa­r “una relaxació dels esforços de consolidac­ió pressupost­ària”. Per exemple, citen l’acord per a la pujada dels empleats públics de fins a un 8,8% en els propers tres anys. Avisen que aquest tipus de mesures expansives a mitjà termini “agreujaria la vulnerabil­itat de l’economia davant eventuals pertorbaci­ons”, atès l’elevat endeutamen­t públic. També assenyalen que hi haurà una notable desviació del dèficit públic respecte als objectius fixats amb Brussel·les per als propers dos anys.

Segons les projeccion­s del Banc d’Espanya, esperen que l’IPC pugi en taxa anual un 1,2% aquest any. En concret, expliquen que l’evolució dels preus –ara sota la lupa per l’onada de protestes dels pensionist­es– patirà un repunt fins a l’estiu per la pujada dels preus energètics. Preveuen que l’IPC s’acceleri a l’1,4% el 2019 i fins a l’1,7% el 2020.

Finalment, entre els riscos a la baixa d’aquestes noves previsions figuren l’evolució de la política monetària, una eventual “intensific­ació” del proteccion­isme, el Brexit o la formació de govern a Itàlia. I “un rebrot” de la incertesa a Catalunya.

 ?? EMILIO NARANJO / EFE ?? El supervisor, dirigit per Luis María Linde, adverteix d’una “relaxació” pressupost­ària
EMILIO NARANJO / EFE El supervisor, dirigit per Luis María Linde, adverteix d’una “relaxació” pressupost­ària

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain